Tip os log ind
Andelen af ledige kontorlokaler blandt de midt- og vestjyske kommuner er raslet ned over de seneste år.
Foto: Pr-foto

Der er historisk få tomme kontorlokaler i Midt- og Vestjylland

De otte kommuner i Vestjylland har ifølge erhvervsportal ikke haft færre ledige kontorlokaler i over 10 år
11. februar 2019, 18.04

Fremgang Det økonomiske opsving og statens udflytning af job er nogle af forklaringerne på, at der efterhånden er blevet langt mellem ledige kontorlokaler i Vestjylland. Det viser data fra Ejendomstorvet.dk, Danmarks største portal for erhvervslokaler.

- I Vestjylland er blot 3,6 procent af kontorlokalerne udbudt til leje eller sat til salg - det er den laveste andel siden slutningen af 2008. På landsplan er tomgangen næsten syv procent, og Vestjylland har nu overtaget førstepladsen fra Østsjælland blandt de 10 landsdele, vi løbende samler data fra, siger Mette B. Dehn, kommunikationsansvarlig i Ejendomstorvet.dk, i en pressemeddelelse.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom »søsterportalen« Boligsiden.dk. På landsplan er knap 3500 kontorer udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk. 142 lokaler ligger i de otte kommuner i Vestjylland, flest i Herning med 42 og Viborg med 33. Derefter følger Ikast-Brande med 21, Holstebro med 17 og Skive med 15. I Struer, Lemvig og Ringkøbing-Skjern er det aktuelle udbud mere begrænset med 6, 5 og 3 kontorlokaler.

Nye virksomheder rykker ind

Før finanskrisen var tomgangen for kontorlokaler i de otte vestjyske kommuner under ét nede på 2,5-3 procent, men blev mere end fordoblet på få år. Da det så værst ud, var tomgangen oppe på 7,3 procent - det var i april 2012. Siden har især opsvinget fået fyldt mange kontorer jævnt over regionen, fortæller to erhvervsmæglere.

- Vi ser både nye virksomheder, der kommer til området, og især eksisterende virksomheder, som har brug for mere plads. I øjeblikket gælder det eksempelvis en del netbaserede firmaer og iværksættervirksomheder, der flytter ud af de offentlige væksthuse. For eksempel har vi lige hjulpet en lille virksomhed med fem ansatte med et lejemål på 200-300 kvadratmeter her i Herning. Og så kan udflytningen af statsjob mærkes i hele det midt- og vestjyske, siger Ib Stampe, partner i Home Erhverv Midt- og Vestjylland med kontor på Dalgas Plads i Herning.

Herning nyder samtidig godt af fremgang i indbyggertallet, og lignende toner om kontormarkedet lyder fra et andet hjørne af landsdelen:

- Viborg er et vækstområde med stigende indbyggertal og med fremgang bredt i erhvervslivet. Byen har også fået en del statslige arbejdspladser, for eksempel over 200 job i Nævnenes Hus. Desuden er en del ældre kontorlokaler omdannet til boliger, siger Morten Lundhøj, partner i Nordicals - det tidligere Nybolig Erhverv - i Viborg og Skive.

Ordet er ditMere Erhverv