Tip os log ind
  • 1/: Vinteren 1942 ramte Europa med voldsom kraft. Blandt andet blev der 8. februar sat en Danmarksrekord, som her 77 år senere stadig ikke er slået. Thomas Mathiasen fra Brande var dengang en ung mand på 20 år, og han husker tydeligt den skræmmende kolde dato - og striben af isvintre i 1930'erne og 1940'erne. Når han ikke passede gård og dyr derhjemme, blev han udskrevet til at skovle amtsvejen Vejlevej for sne. Det findes der ikke billeder af, men for at vise det hårde arbejde ses her 62 mand i gang med snekastning på jernbanen Brande-Funder i slutningen af 1930'erne. ?
    Foto: Lokalhistorisk Forening I Brande
  • 1/: Vintrene i slutningen af 1930'erne og begyndelsen af 1940'erne er gået over i historien som isvintre. De huskes måske bedre end andre isvintre, da der samtidig var verdenskrig og rationering på brændsel. Billedet viser snerydning på jernbanen mellem Herning og Viborg. Fotoet er taget nær Gullestrup.
    Foto: Lokalhistorisk Arkiv Herning
  • 1/: Billedet viser ikke 97-årige Thomas Mathiasen fra Grarup ved Brande, for da han var ung og kørte som mælkekusk i krigsvinteren 1942, var der ingen med et kamera i nærheden. Så for at illustrere det hårde og kolde job, er her et billede af mælkekusk Viggo Nielsen fra Langebæk på Sydsjælland. Billedet er taget 24. marts 1942.
    Foto: Langebæk Lokalhistorisk Arkiv

Dansk kulderekord i Brande

97-årig fra Brande husker tydeligt den søndag i 1942, hvor der blev sat dansk kulderekord ved hans barndomshjem
03. februar 2019, 14.04

Brande 97-årige Thomas Mathiasen kan med sindsro sige, at dengang han var ung, var der virkelig vintre til.Eksempelvis husker han ganske klart, den koldeste...

30 dages abonnement GRATIS - så kan du læse alt online indhold, læse e-avisen og få adgang til det elektroniske arkiv.

ja tak, lad mig prøve!

Allerede abonnent? Log ind
Mere Brande