Tip os log ind
Christine Antorini.

Danmark har brug for et uddannelses-flertal

14. juni 2018, 13.00

UDDANNELSE I 2015 skete der et skifte i synet på gode uddannelser til alle. Da Lars Løkke Rasmussen blev statsminister, valgte han for første gang i mange år at tage penge væk fra uddannelse for at bruge pengene på andre borgerlige mærkesager. Det har ramt erhvervsuddannelserne, gymnasierne og alle de videregående uddannelser hårdt.

Det går ganske enkelt ikke, for i Danmark lever vi af dygtige medarbejdere.

Derfor har Socialdemokratiet foreslået, at vi annullerer regeringens årlige besparelser på uddannelsesområdet. Uddannelserne vil med denne regering frem til 2021 samlet miste 15 milliarder kroner. For da de Konservative og Liberal Alliance trådte ind i Løkke-regeringen efterfølgende, blev uddannelsesnedskæringerne skrevet ind også for de kommende år.

Uddannelsesnedskæringerne har fået bureaukrat-ordet »omprioriteringer«. Men bundlinjen er i minus: Dårligere kvalitet. Mindre undervisning og feedback til elever og studerende. Fyring af lærere. Lukning af forskningsprojekter. Det har ramt alle uddannelser lige fra lærere og ingeniører til sosu-assistenter og datamatikere.

Og de styrkeområder inden for forskning, som regeringen ellers gerne bryster sig af, nemlig at Danmark er i front inden for f.eks. grøn teknologi og sundhed og medicin, har fået ringere vilkår siden 2015.

Danmark har brug for præcist det modsatte af VLAK-regeringens uddannelsesnedskæringer. Uddannelse er en investering i Danmarks fremtid - ikke en udgift. Der er brug for et nyt uddannelses-flertal, så vi kan komme tilbage til det, der altid har gjort et lille land som Danmark så dygtig i en global verden: gode skoler og uddannelser i hele Danmark og mulighed for livslang læring for de voksne gennem efteruddannelse.

Ordet er dit