Tip os log ind
Man kommer ikke nødvendigvis til at bo centralt i Paris, London eller Barcelona, når man holder ferie via boligbytte. Til gengæld kommer man tættere på lokalmiljøet, fordi man bor lige midt i det i stedet for på et hotelværelse.
Foto: Colourbox

Byt bolig i ferien

Home exchange eller boligbytning er en billig og anderledes måde at holde ferie på. Du bor praktisk og gratis i et privat hjem i et andet land - og samtidig bor der en udenlandsk familie hjemme hos dig. Det lyder måske grænseoverskridende, men de fleste ender med at blive bidt af det
01. marts 2017, 08.04

bolig »Jeg kan godt lide at opleve, hvordan folk lever i andre kulturer«. Sådan lyder det ofte, når folk skal forklare, hvorfor de elsker at tage ud at rejse. Men hånden på hjertet: Hvor meget kan man reelt lade sig opsluge af for eksempel den parisiske ånd, hvis man primært oplever byen fra sit hotelværelse, bordet på en fortovscafé og køen til Eiffeltårnet?

Formentlig ikke særlig meget ...

Netop muligheden for rent faktisk at komme ind bag facaden hos almindelige mennesker i fremmede lande, er da også en af de vigtigste grunde til, at folk, der har prøvet at bytte bolig i ferien - såkaldt »home exchange - ofte fortsætter med at gøre det år efter år.

- Det, der tiltaler os, er, at man oplever et andet land på en anderledes måde, når man kommer ind i almindelige menneskers hjem, fortæller Henriette Sø, der sammen med sin mand Anders og deres to børn Rebekka og Svante har holdt ferie via boligbytte ikke mindre end 11 gange inden for de seneste knap otte år.

- Børnene siger stadig, at det bedste ved hele ferien er, når man låser sig ind i et fremmed menneskes hus og løber rundt og ser, hvordan der mon ser ud.

Ét år nåede familien, der bor i Københavns Nordvestkvarter, at holde hele tre boligbytte-ferier, og de har besøgt så forskellige steder som Paris, London, Stockholm, Island, Dublin, Milano og to gange Spanien.

Alle boligbytningerne er kommet i stand via HomeExchange, der med over 60.000 medlemmer er et af verdens største boligbyttenetværk.

Billigere ferie

At bytte bolig gør naturligvis også ferien en del billigere, end hvis man skulle have boet på for eksempel hotel. Grundideen bag boligbytning er nemlig, at man bytter lige over med en anden familie - du bor i deres hjem, mens de bor i dit. Der er ingen penge involveret ud over det beløb, du eventuelt betaler for at være medlem af boligbyttenetværket.

- Et år var vi af sted tre gange med home exchange, og hvis vi ikke havde byttet, så havde vi måske haft råd til én ferie det år. Vi har kunnet strække vores feriebudget meget længere, fordi vi har byttet, fortæller Henriette Sø.

Organiseret boligbytning er ikke nogen ny idé, selvom udbredelsen for alvor har taget fart i takt med internettets fremmarch. Boligbyttenetværket HomeLink, der angiveligt er det første af slagsen, fik sin spæde begyndelse helt tilbage i 1953, da en ung lærer i New York fandt på at formidle kontakt mellem lærerkolleger rundt om i landet, der gerne ville bytte bolig i ferien. Det, der begyndte som en simpel maskinskrevet liste med navne og adresser, blev siden til et helt katalog, og i 90'erne, da Homelink for længst havde bredt sig ud over USA's grænser, var kataloget blevet til en regulær mursten, der udkom tre gange årligt.

I dag er HomeLink blevet overhalet rent størrelsesmæssigt af blandt andet netværkene HomeExchange og GuestToGuest, og 90'ernes telefonbogstykke kataloger er rykket ud på internettet. Men den grundlæggende idé er stadig den samme: At formidle kontakt mellem mennesker, der gerne vil have en anderledes og billig ferie. For mange mennesker vil tanken om at have en fremmed familie boende i sit hjem, mens man ikke selv er der, sætte gang i en hel stribe bekymringer. Der er da heller ikke nogen tvivl om, at boligbytning ikke er en ferieform for folk, der har hjemmet spækket med dyre designermøbler og skrøbelige pyntegenstande. Uheld kan ikke undgås - heller ikke selv om folk efter Henriette Søs erfaring passer rigtig godt på ens hjem, mens de er der.

Enormt venlige

- En gang kom vores gæster til at ødelægge en kande, og da vi kom tilbage havde de været i Illums Bolighus og købe en ny, som måske kostede 10 gange så meget som den, der var gået i stykker. På den måde er folk enormt venlige, siger hun.

På samme måde har hun og familien gang på gang oplevet stor generøsitet fra deres værtsfamilier - ikke mindst i forbindelse med deres allerførste »exchange«, hvor en familie i Bruxelles tilbød, at de kvit og frit kunne bo i deres hjem, mens de selv var på skiferie. Uden at få noget til gengæld. Henriette Sø har også oplevet at få lov at låne en værtsfamilies bil, uden at de selv havde et køretøj, der kunne indgå i byttehandlen.

Afslappet forhold til boligen

Samtidig skal man dog være forberedt på, at en værtsfamilie ikke nødvendigvis har samme rengøringsstandard, som man selv har.

- Jeg har startet mange ferier med at gøre køleskabe rene og smide gammel mad ud. Og selv om jeg har svært ved at forstå, at folk ikke selv har gjort det, før de tog af sted, så er det helt ærligt ikke noget, der ødelægger ferien for mig. Man skal bare være forberedt på, at sådan er det, siger Henriette Sø.

- Det, der kendetegner folk, der bytter bolig - i hvert fald når det er børnefamilier - er, at de måske ikke går så meget op i boligindretning og design, og at deres ting skal være pæne. Man er nok bare ikke så øm over for sit hjem, når man er parat til at bytte med fremmede mennesker. Men det gør jo altså også, at der tit er lidt mere rodet, eller at de ikke lige har gjort hovedrent, inden de tog af sted, siger Henriette Sø.

Hun understreger dog, at hun og familien også har oplevet det modsatte, altså hjem der lignede boligreportager i glittede blade - men personligt synes hun, at det er rarest at bo i et hjem, hvor man fornemmer, at ejerne har et afslappet forhold til det.

Bortset fra forskelle i rengørings- og oprydningsstandard er Henriette Sø og hendes familie aldrig for alvor blevet skuffede - eller for den sags skyld snydt - når de har byttet bolig. Det faktum, at man bytter direkte over, og at byttepartneren bogstavelig talt ved, hvor man bor, ansporer tilsyneladende folk til at være ærlige og ordentlige.

Har aldrig oplevet snyd

Kun i den allerførste del af planlægningsfasen har Henriette Sø prøvet at brænde fingrene. Et par gange har hun oplevet, at en familie har aflyst en allerede indgået bytteaftale - sandsynligvis fordi de var blevet tilbudt en bedre fra anden side. Folk har dog aldrig aflyst så sent, at hun og familien har stået med ubrugelige flybilletter eller lignende, og faktisk er det hendes erfaring, at folk holder de indgåede aftaler, når man er nået til det punkt, hvor der skal købes flybilletter.

- Jeg har vænnet mig til at være rimeligt kontant i den fase og sige: »Okay, nu har vi en klar a

ftale, du skal vide, at jeg køber flybilletterne i aften, og så kan aftalen ikke laves om«. Og det er folk helt med på, siger Henriette Sø.

Nervepirrende periode

Hun synes dog alligevel, at den del af processen, hvor man venter på, at begge parter accepterer en exchange, kan være næsten lige så nervepirrende, som når man rent faktisk står i et fremmed land og skal finde ud af, om nøglen til den lånte lejlighed ligger dér, hvor byttepartneren sagde, den ville ligge.

Især børnefamilier vil have glæde af at bytte bolig frem for at bo på hotel. Hvis man bytter med en anden børnefamilie, vil boligen typisk være udstyret med alt det grej, man har brug for - for eksempel høj stol, puslebord, legetøj - og alle, der har prøvet at slæbe ungerne med på restaurant 10 dage i træk ved, at det kan være en kæmpe lettelse at have et fuldt udstyret køkken til rådighed, så man i hvert fald nogle aftener kan lave mad selv.

Samtidig kan kontakten med værtsfamilien forud for ferien give masser af gode tips til lokale restauranter og takeaway-steder, supermarkeder og specialforretninger, parker og legepladser.

Selv om man som regel ender i helt almindelige hjem, kan man indimellem være heldig at skyde papegøjen.

Vær ikke for kritisk

Henriette Søs familie har blandt andet byttet med en familie i Spanien, der havde en superlækker ferielejlighed med privat pool.

- Hvis vi skulle have betalt for sådan en ferie gennem et rejsebureau, ville vi aldrig have haft råd til. Så på den måde kan det godt være ligesom at have vundet i lotteriet, siger hun.

Generelt skal man dog skrue forventningerne ned og ikke være alt for kritisk. Hvis man forventer at kunne bytte sit parcelhus i udkanten af Herning med en pariserlejlighed med udsigt til Eiffeltårnet, kommer man ikke til at gennemføre mange exchanges. Er man derimod åben og nysgerrig efter at prøve noget nyt, er der gode chancer for at komme af sted.

- Helt generelt vil jeg sige, at dem, jeg kender - inklusive os selv - der har haft størst succes med at bytte bolig, er dem, der ikke er helt vildt kræsne med, hvor de vil hen. Man har måske nogle datoer, men ellers er man rimeligt åben. Man skal være nysgerrig på at prøve noget andet. Men hvis man siger, at man vil være i en bestemt provins i Frankrig i uge 33, så er det mindre realistisk, at man får byttet, siger Henriette Sø.

Hendes erfaring - og den underbygges af andre boligbyttere - er, at man kommer længst ved at gå efter at bytte med folk, der bor ligesom én selv - samme størrelse hus eller lejlighed, samme beliggenhed i forhold til større byer og kendte seværdigheder.

Bor man selv tæt på centrum af for eksempel Aarhus eller København, er der større chance for at komme til at bo i en lejlighed med tilsvarende placering i Berlin eller London. Mens et hus i en mindre by typisk kan veksles til noget tilsvarende i udlandet.

- Det, man har, er også det, man får, bare i et andet land, siger Henriette Sø.

---

Fakta: Hvad er home exchange?

Home exchange eller boligbytning er en ferieform, hvor man bytter bolig med en anden familie i en aftalt periode. Kontakten mellem de potentielle byttepartnere bliver formidlet gennem netværk som HomeExchange.com, HomeLink eller GuestToGuest, hvis hjemmesider både fungerer som søgemaskiner over tilgængelige byttemuligheder og som kommunikationsplatforme for medlemmerne. Ud over et eventuelt medlemsgebyr til netværket er der ingen penge involveret. Man bytter lige over.

---

Fakta: Gode råd til boligbytning

Henriette Sø og hendes familie har byttet bolig gennem netværket HomeExchange 11 gange. Til sommer tager de på deres 12. »exchange« til Helsinki. Henriettes giver følgende råd til nystartede boligbyttere:

- Vær åben. Du kommer ikke langt med meget fastlåste ideer om, hvordan du vil bo.

- Vær nysgerrig efter andre destinationer. Måske drømmer du om at komme til Rom, men får i stedet et tilbud om bytte fra Milano.

- Begynd at søge efter byttepartnere i god tid før ferien - mindst et halvt år i forvejen.

- Kig efter byttepartnere, der ligner dig selv og bor ligesom dig. Det giver større chance for en bytteaftale.

- Vær ærlig i forhold til din bolig. Lad være med at oversælge din bolig eller dens beliggenhed.

- Vær ligeledes ærlig i kommunikationen med potentielle byttepartnere - sig det til dem, hvis du har flere tilbud, du overvejer, i stedet for at holde dem hen. Det er bedre at risikere, at en exchange går i vasken, end at man kommer til at love folk noget, man ikke kan holde.

- Husk, at boligbytte ikke er Airbnb, og at det ikke er et direkte alternativ til hoteller. Man bor i et privat hjem med alle de kompromisser, det indebærer.

---

Fakta: Eksempler på boligbytte-tjenester

- HomeExchange.com har over 65.000 boligprofiler over hele verden - især mange i Europa. Medlemmerne bytter enten lige over eller laver såkaldt nonsimultane exchanges, hvor man bor i hinandens hjem på forskellige tidspunkter. For nylig er det også blevet muligt at optjene point - såkaldte balloner - ved at lade andre medlemmer bo i sit hjem. Ballonerne kan så bruges som »betaling« for at bo hos et andet medlem på et andet tidspunkt. Medlemskab koster 950 kroner om året. Tjenesten kan også tilgås på dansk via bytbolig.com.

- GuestToGuest.com er uden sammenligning den største boligbyttetjeneste med over 275.000 boligprofiler. Tjenesten er gratis at bruge, men medlemmerne kan sikre sig ved at tilmelde sig et frivilligt depositumsystem eller købe forsikringer. Det er også muligt at opspare såkaldte Guestpoint ved at lade folk bo i sit hjem. De kan så bruges til at bo andre steder uden at bytte lige over. Da tjenesten er gratis at bruge, vil man opleve, at mange medlemmer er inaktive og ikke svarer på bytteanmodninger.

- LoveHomeSwap.com har over 100.000 profiler. Tjenesten har tre forskellige medlemskaber der koster henholdsvis 17, 30 og 58 euro om måneden. Man har mulighed for at bytte lige over eller for at opspare bonuspoint, som man kan »betale« andre medlemmer med.

- HomeLink.org er det ældste boligbyttenetværk i verden. Netværket fokuserer meget på tryghed og har lokale repræsentanter i 27 lande - heriblandt Danmark. Hjemmesiden er derfor også tilgængelig på dansk. Der er kun mulighed for at arrangere direkte bytte gennem HomeLink. Et medlemskab koster 890 kroner om året.

Ordet er dit