Tip os log ind
  • 1/: Rasmus Kjeldahl.
  • 1/: Jens Aaløse.

Børns digitale liv er et »Wild West«

11. januar 2019, 13.30

DIGITALT Grimme kommentarer, mobning og udelukkelser er en del af hverdagen i rigtigt mange børns online liv - og det er bekymrende, at de færreste børn taler med nogen om problemerne. Forældre skal klædes bedre på til at forstå deres børns digitale verden.

»En fra min klasse skrev til mig, at det er ulækkert, at jeg kunne li' Marcus og Martinus. Så begyndte hun at skrive grimme ting om og til mig, kaldte mig luder, bitch og en masse andre ubehagelige ting«.

Den 10-årige piges fortælling til BørneTelefonen er desværre langt fra enestående. Mere end halvdelen af 726 børn har i en ny undersøgelse på BørneTelefonen.dk svaret, at de har modtaget grimme kommentarer på sociale medier.

Samtidig fortæller mere end hver tredje, at de har modtaget billeder med seksuelt indhold mod deres vilje, og fire ud af ti har oplevet at blive holdt udenfor på de sociale medier.

Det er med andre ord langt fra problemfrit, når børn og unge bevæger sig rundt i den digitale verden, og det er alarmerende, at børns digitale færden for manges vedkommende er et »Wild West«. Problemerne bliver ikke mindre af, at langt de fleste børn holder de dårlige oplevelser for sig selv.

Undersøgelsen fra BørneTelefonen og erfaringen med arbejdet med børns digitale liv på landets skoler viser desværre, at afstanden mellem forældre og børn er alt for stor, når det kommer til at tale om og forstå børns digitale virkelighed. Mere end halvdelen af børnene oplever, at forældrene simpelthen ved meget lidt eller ingenting om deres digitale liv.

Der tegner sig et klart billede af, at børns digitale liv er et område, der længe har været overladt til børnene selv. Forældre kan have en oplevelse af at være »sat af«, når det gælder det digitale, hvor børnene, særligt hvad angår det tekniske, ved mere. Og hvordan rådgiver og støtter man egentlig bedst, når børnene faktisk har en pointe, når de siger: »Mor og far, I fatter jo ingenting!«.

Det er ikke en løsning at skærme børnene fra digitaliseringen - den er kommet for at blive. Og for børnene er det digitale liv mindst ligeså vigtigt som fællesskabet i skolen eller fritidsklubben. I fremtiden - både privat og på arbejdsmarkedet - vil digitaliseringen også kun få større betydning. Men der er brug for grænser, kritisk distance og forældreindblanding - også selvom børnene typisk benytter sig af medier, som forældrene ikke kender til.

Børns Vilkår og TDC vil gerne klæde forældre bedre på til at hjælpe deres børn med det digitale. Derfor har vi lanceret det digitale univers »Forældre i en digital verden«, hvor vi har samlet ekspertvideoer, gode råd og anbefalinger til at kickstarte en god dialog med barnet om sociale og digitale medier.

Børn skal rustes og dannes til et liv, der også er digitalt, og de skal have hjælp til det. Det er ikke nemt at være forældre i en digital verden. Men det er vigtigt, at forældre kaster sig ind i kampen og støtter børnene til at færdes

Ordet er ditMere Debat