Tip os log ind
Det tørre vejr denne sommer giver brandmændene mere sved på panden end normalt. Billedet her er et arkivfoto.

Brandfolkene har travlt - ny naturbrand i Aulum

De seneste dage har budt på masser af arbejde for brandfolkene hos Brand & Redning MidtVest
05. juli 2018, 09.38

TØRKE Tørken fortsætter, og der går ikke længe i mellem, at Brand & Redning MidtVest modtager alarmopkald om, at det brænder rundt omkring i det midt- og vestjyske. Senest er det et større naturområde ved Hallundbækvej i Aulum, som indsatsleder Peter Kristensen og hans tropper måtte rykke ud til.

- Det er et stort naturområde med eng, mose og marker. Det viste sig, at det brændte nedenunder - i mosejorden, siger indsatslederen.

- Dét er noget, der driller. Lige så snart man tror, det er slukket, blusser det op igen. Jorden er ligesom et spagnum-lag, og det er fuldstændig knastørt. Men vi er heldige med, at det kun er et område på 100 kvadratmeter, tilføjer Peter Kristensen.

Han fortæller også, at brandbilerne havde problemer med at komme frem til den brændende mosejord, da der blev slået alarm omkring klokken 8.30.

- Det er dog helt udramatisk, siger indsatslederen, der regner med i alt at bruge to-tre timer på slukningsarbejdet - inden han vil køre ud at tjekke det igen senere på dagen.

Al haveaffaldet brændte

I aftes var der problemer på genbrugspladsen i Aulum, som Brand & Redning MidtVest måtte rykke ud til.

- Alt haveaffaldet brændte. Og det er det, der sker, når man læsser haveaffald af - med rester fra et bål, siger Peter Kristensen.

Selv om ham, som førte opsyn på genbrugspladsen, spottede, at der var bålrester med i noget haveaffald og forsøgte at få det fjernet, var det ikke nok til at stoppe branden.

- Bedst som han vendte ryggen til, gik der ild i haveaffaldet, fortæller indsatslederen.

Sten slår gnister

Peter Kristensen gør opmærksom på, at der i øjeblikket stort set ingenting skal til, før man sætter naturen i brand.

- I Sdr. Felding den anden dag var der en landbrugsmaskine, der ramte en sten, som så slog gnister og antændte marken. Og i Aulum kørte en traktor over noget græs, som ramte den varme motor og derved blev antændt, fortæller Peter Kristensen.

- Et cigaretskod eller et glasskår er nok til at begynde en brand i øjeblikket. Det er så farligt. Jeg ved godt, at man nok ikke kan finde et medie, der ikke allerede har skrevet det 6000 gange, men folk skal passe godt på og lige kigge en ekstra gang, hvis de har mistanke om noget, lyder det fra indsatslederen, som også slår fast, at den lille smule støvregn over Herning og omegn torsdag morgen ikke betyder noget som helst i forhold til tørken.

Er klar til mere arbejde

Selv om sommerferien er begyndt, understreger Peter Kristensen, at der hele tiden er nok redningsmandskab, som er klar til at slukke ildebrande.

- Det er hverdagshændelser, vi er ude til - der er bange mange flere af dem end normalt. Men vi har alle de folk, vi skal bruge, og vi brandfolk kan jo godt lide at arbejde, så der er ingen problemer i det, siger indsatslederen, inden han endnu engang opfordrer borgerne til at være ekstra påpasselige.

Ordet er ditMere 112