Tip os log ind
I ni ud af ti indbrud bliver tyven ikke fanget. Model
Foto: Colourbox

9 ud af 10 indbrud opklares ikke

Politiet har kun sjældent held til at finde gerningsmanden ved indbrud begået i Herning Kommune
12. december 2011, 13.35

- Indbrud er ikke nemme at opklare, siger en ærlig politikommissær Jim Hansen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

I 9 ud af 10 indbrud bliver der da heller ikke fundet en gerningsmand. Den største årsag til de uopklarede sager er selvfølgelig manglende beviser.

Man skal være hurtig

Det kræver nemlig et godt spor at kunne komme videre med sagen, for når indbruddet bliver opdaget, kan det være flere timer siden, at tyven var på besøg - ja, måske endda dage.

Derfor er tyvekosterne formentlig afsat til anden side, og i så fald kræver det et godt spor i form af enten dna-bevis, fingeraftryk eller et vidne for at kunne kæde tyven sammen med indbruddet.

- Det er vigtige sager, for et indbrud har stor betydning for de berørte personer, men er der ingen spor, er det rigtig svært at få sagen opklaret, forklarer Jim Hansen.

Henvend dig gerne

Derfor er det vigtigt, at man henvender sig til politiet, hver gang man ser noget mistænkeligt. Og det er borgerne i Herning Kommune faktisk gode til, oplyser politikommissæren.

Politiet får nemlig mange henvendelser - også nogle, som ikke fører til noget. Men henvendelserne er meget velkomne alligevel, for det kan sagtens være, at oplysningerne på et senere tidspunkt bliver brugbare.

- Vi kører ikke ud til alle henvendelser, men vi noterer dem altid i døgnrapporten, forklarer Jim Hansen.

Alt kan meldes

Det kan jo være, at der ugen efter sker et indbrud, og en person har set samme kassevogn, som der var blevet rettet henvendelse om ugen forinden. Første vidnesagn kan nu vise sig at indeholde nyttige oplysninger.

Politiet vil derfor gerne have endnu flere henvendelser fra borgerne. Det kan være om alt fra en fremmed mand, der går rundt kvarteret, til en parkeret bil på en rasteplads.

Rør ikke noget

Der er flere ting, man som borger kan gøre, hvis man vil hjælpe efterforskningen af et indbrud.

Det er for eksempel meget vigtigt at huske, at man endelig ikke må røre noget, hvis man kommer hjem til et rodet hjem, hvor en tyv har været på spil. Det kan nemlig være, at man ved et uheld kommer til at slette spor, som kunne have hjulpet politiet.

Noter serienumre

Vigtigt er det også at tilkalde politiet hurtigst muligt, da betjentene dermed har større chance for at pågribe tyven, inden tyvekosterne er afsat. Politiet kommer så snart, der er en patruljevogn ledig, og i telefonen vil man blive gjort opmærksom på, hvor lang ventetiden cirka vil blive.

Det kan også være en stor hjælp for politiet, hvis man har noteret serienummeret fra sit fladskærms-tv eller designersofa. Tyvekoster i den størrelsesorden bliver nemlig ofte solgt på nettet eller via aktioner, og her kan serienummeret afsløre tyven eller hæleren, der forsøger at sælge tyvekosterne videre.

Ordet er dit