Tip os log ind
Carsten Knudsen, der i dag fylder 60 år, har sideløbende med karrieren i De Nattergale lavet soloalbummer og shows, hvor blandt andet ukulele og didgeridoo indgår. ?
Foto: Claus Bech/ritzau Scanpix

Gertrud Sand blev Carsten Knudsens skæbne

For De Nattergale kom kæmpesuccesen med »The Julekalender«, der blev lavet på lavbudget, som en stor overraskelse, der vendte op og ned på deres karriere
19. marts 2019, 18.11

60 »Oluuuf, a står under æ mistelten« er en af de mange replikker, som stadig definerer De Nattergale - herunder komponist, musiker, entertainer og skuespiller Carsten Knudsen.

Den humoristisk-musikalske trios storhedstid ligger over 30 år tilbage. Men ingen af de tre medlemmer har oplevet tilsvarende hype siden. Heller ikke Carsten Knudsen, der i dag, 19. marts, fylder 60 år.

Dengang gestaltede han figurer som The Kartoffelawler Woman og snittenissen Günther i »The Julekalender«, der selv for ophavsmændene blev en overraskende langtidsholdbar kult-tv-serie af nærmest Matador-dimensioner.

Knudsen stammer det sydvestjyske og spillede i 1970'erne musik til lokale halballer, indtil han sammen med Uffe Rørbæk Madsen og Viggo Sommer i starten af 1980'erne dannede De Nattergale, som for alvor slog igennem med hittet »Uha, dada«.

Men det helt store gennembrud kom i 1991 med TV2's »The Julekalender«. Den blev en øjeblikkelig succes, som selv dronningen indrømmede, at familien så og imiterede det »danglish«, som seriens nisser talte. Siden har den været genudsendt otte gange.

Men da Uffe Rørbæk fik tinnitus, blev De Nattergale opløst som trio, og Knudsen og Sommer fortsatte en tid som duo.

Siden genforenedes de dog alle tre kortvarigt om tv-voksenjulekalenderen »CWC The Wild Card«, før de i 2013 og 2015 tog på fælles turnéer igen med figurerne fra »The Julekalender«.

Sideløbende har Carsten Knudsen udgivet en række cd'er. Han har optrådt i revy og cirkus. Desuden har han turneret landet rundt med egne gakkede og musikalske soloshows som »Knudsen på de rå brædder« og »På vej mod de høje tindinger«.

Som kompetent ukulele-spiller laver han også koncerter med dette instrument i kirker.

Han er far til to sønner fra et tidligere forhold. /ritzau/

Ordet er ditMere Navne