Tip os log ind
Der er sat massevis af skilte op langs vejene i Ikast-Brande.
Foto: Pr-foto

Klar til et pust?

En landsdækkende kampagne er sat i værk for at stoppe spritbilister - for det er om sommeren, det er mest grelt
13. juni 2018, 18.08

IKAST-BRANDE Der er stadig for mange, der sætter sig bag rettet og kører, når de har drukket alkohol.

Med kampagnen »Klar til et pust?« vil Ikast-Brande Kommune og Rådet for Sikker Trafik nu minde alle om at lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol til en af sommerens fester eller sociale sammenkomster. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Hver sommer stopper politiet alt for mange bilister på vejene, der har en for høj promille. Sommerens hygge med grill, strandture, by- og havnefester betyder, at der er mange anledninger til at nyde alkohol. Desværre er der stadig problemer med folk, der sætter sig bag rettet, selv om de er i tvivl om deres promille.

Det vil kampagnen »Klar til et pust?« ændre på.

Hen over sommeren har politiet ekstra fokus på spritkørsel, og samtidig har 78 kommuner, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden sat tusindvis af skilte op langs vejene med teksten »Klar til et pust?«. Kampagnen skal minde folk om, at hvis de ikke er klar til at puste i politiets alkometer, så bør de lade bilen stå.

Alkohol i hver 6. dødsulykke

Mens vi er blevet bedre til at lade bilnøglerne ligge hjemme, når vi tager til julefrokost i december, så kniber det mere i sommermånederne. Ulykkestallene viser, at der sker flere ulykker med alkohol på vejene i juni og juli måned end i december. Derfor sætter kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og politiet ekstra fokus på spritkørsel hen over sommeren.

Tallene viser også, at i perioden 2013-2017 har 134 mennesker mistet livet og 915 personer er kommet alvorligt til skade i trafikulykker med et motoriseret køretøj, hvor der har været alkohol involveret.

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik gennemførte i 2017, svarer 13 procent, at de har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Derfor opfordres alle nu til at lade køretøjet stå, hvis man er det mindste i tvivl om sin promille.

- Det er svært at beregne sin promille, så lad være med at tage chancen. Alt for ofte går det galt, og man risikerer at skade enten sig selv og andre eller at miste kørekortet. Skal du til et sommerarrangement, hvor der er alkohol, så lad bilen stå der hjemme og planlæg på forhånd, hvordan du kommer sikkert hjem, siger Maria Bryld Tværmose Hansen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Ordet er ditMere Ikast-Brande