Tip os log ind
Anders Holch Povlsen vil investere i iværksættere inden for tech og wellfare-tech.
Foto: Pr

Bestseller-ejer satser 50 millioner kroner på iværksættere

Anders Holch Povlsen investeringsselskab, Heartland, skyder penge i risikovillig fond
22. marts 2018, 06.18

Investering Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har genne sit investeringsselskab, Heartland, etableret en risikovillig seed-fond med en startkapital på 100 millioner kroner.

Fonden er lavet i samarbejde med Novi Innovation A/S, som er en del af den aalborgensiske forskerpark Novi, og den giver iværksættervirksomheder inden for tech og wellfare-tech en mulighed for at tiltrække vækstkapital.

Lise Kaae, der er administrerenede direktør for investeringsselskabet Heartland, der har hovedsæde i Aarhus, har gennem en årrække arbejdet tæt sammen med Novi Innovations administrerende direktør Henrik Lundum, og de to fortsætter således samarbejdet, når seed-fonden Investo Capital fra i dag kan aktivere 100 millioner kroner i nogle af de mest lovende iværksættervirksomheder inden for teknologi og teknologi til velfærds- og sundhedssektoren.

Hul i markedet

Heartland har i første omgang skudt 50 millioner kroner ind i fonden, og det samme har Novi Innovation, men parterne er åbne over for at yderligere investorer kan komme med om bord.

- Vi føler os meget trygge ved den måde, som ledelsen i Novi Innovation arbejder på, og derfor har vi ikke tøvet med at gå ind med halvdelen af startkapitalen i Investo Capital, siger Lise Kaae i en pressemeddelelse.

Henrik Lundum supplerer.

- Vi har etableret Investo Capital sammen med Heartland, fordi vi mener, der er et hul i markedet for seed-investeringer i nystartede iværksættervirksomheder, i perioden fra de er helt små, til de når en størrelse, hvor de store kapitalfonde typisk går ind. Derfor er det nu vores opgave at identificere de iværksættervirksomheder, som vi tror mest på, og som deler vores værdigrundlag.

Ny kapitalkilde

Også set fra formandsstolen i NOVI Ejendomsfond, der er hovedaktionær i NOVI Innovation, er borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen begejstret over udsigten til endnu en kapitalkilde, der kan komme nogle af de mest ambitiøse og innovative iværksætter-virksomheder i Nordjylland og resten af landet til gode.

- Novi indtager i forvejen en central position i krydsfeltet mellem erhvervslivet og forskningen i Nordjylland. Dermed lever vi op til vores formål om at understøtte etableringen og udviklingen af it- og teknologivirksomheder i regionen. At Novi Innovation nu går sammen med Heartland i Investo Capital og kan operere på nationalt plan er en særdeles interessant mulighed både set fra vores egen, men bestemt også fra iværksættervirksomhedernes side, udtaler Thomas Kastrup-Larsen.

Heartland har blandt andet interesser i whiteaway.com, Stylepit, nemlig.com.

Seed- og Vækstkapital

Venturekapital karakteriseres som regel som risikovillig kapital, der investeres i forholdsvis nystartede virksomheder. Alt efter hvor etablerede virksomhederne er benævnes investeringen som seed- eller vækstkapital.

Seedkapital er den indledende finansiering, som en iværksætter ofte har brug for at udvikle sin idé og starte sin virksomhed. I denne indledende fase tilfører ventureoperatøren mere viden og færdigheder end egenkapitalen. En typisk seedinvestering spænder fra et par hundrede tusinde til flere millioner kroner. Da dette er en meget risikabel investering har staten ofte suppleret de kommercielle operatører med skattefinansierede institutioner. Det er også almindeligt at velhavende enkeltpersoner - såkaldte business angels - investerer i denne fase.

Vækstkapital bruges når virksomheder udvikles fra en relativ ny virksomhed til at blive større på markedet. Typisk befinder investeringen sig i størrelsesordenen 5-50.000.000 kroner.

Bridge finansiering karakteriserer en større investering, ofte 50-250.000.000 kroner, der benyttes mellem vækstkapital og en børsintroduktion.

Ordet er ditMere Erhverv