Tip os log ind

100 år med nordisk samarbejde fejres

Ny udstilling i den gamle Købmandsgaard
08. maj 2019, 13.34

uhre Foreningen Norden er en dansk forening for nordisk samarbejde, der arbejder for udvidelse af kulturelle, sociale, økonomiske og politiske forbindelser mellem de nordiske folk. Netop i år er det 100 år siden foreningen blev oprettet, og det fejres med mange forskellige aktiviteter i hele landet. Den gamle Købmandsgaard i Uhre er med til at fejre jubilæet med en udstilling.

Til udstillingen er der udlånt ting af mange mennesker, som har været på jagt i gemmerne. Der er ting fra alle de nordiske lande, men flest fra de nærmeste naboer Norge og Sverige. Nogle af tingene er indkøbte souvenirs, mens andre er gaver i forbindelse med de venskabsbystævner, som Foreningen Norden i sin tid arrangerede rejser til.

Der er ting af glas, metal, vævede stoffer, lava, sælskind, porcelæn og mange af træ. Tingene er udformet som skåle, heste, fade, tallerkner, kopper, knive, skeer, støvler, lysestager, skærebræt og pung. Der er små og store billeder og udstoppede fugle - blandt andet en urfugl. Små faner på stang fra venskabsbyerne var åbenbart en almindelig gave engang, og dem er der en del af.

Bøger er der også: Fagbøger om naturen, svenske krimier, islandske sagaer og andre bøger for voksne. Børnebøgerne er repræsenteret af blandt andet Emil fra Lønneberg og Pippi Langstrømpe.

Himmelbjergstokke

Danmark er repræsenteret af H.C. Andersen, Benny Andersen, Den lille Havfrue som askebæger, Højskolesangbogen og Himmelbjerget med himmelbjergstokke, hvoraf den ældste er over 60 år gammel.

Der er også tænkt på de yngre kunder i Den gamle Købmandsgaard, idet der er en fortegnelse over, hvad de forskellige medlemmer i »Anders And familien« hedder på norsk og svensk. Anders And hedder henholdsvis Donald Duck og Kalle Anka på norsk og svensk.

Børn og voksne kan hjælpes ad med at klare konkurrencen om at få de nordiske lande sat sammen med de tilhørende flag.

Ordet er ditMere Brande