Tip os log ind
Mogens Jensen, næstformand i Socialdemokratiet og valgt i Herning-kredsen, glæder sig som formand for Foreningen Norden over et stærkt fællesskab på tværs af de nordiske landegrænser. ???
Foto: Henrik Ole Jensen

100 år med fokus på et stærkt, nordisk fællesskab

15. april 2019, 19.02

Norden Foreningen Norden fejrer i dag, mandag 15. april, 100-årsjubilæum med en lang række aktiviteter i hele landet. Også DR sætter fokus på det nordiske fællesskab, når de i aften sender live fra DR Koncerthuset til hele Norden.

Foreningen Norden blev etableret i tiden efter Første Verdenskrigs hærgen med et ønske om at styrke det nordiske samarbejde på tværs af landene. Et projekt, der siden da har ført til tætte venskaber og stærke samarbejder landene imellem, og som samtidig har nydt bred folkelig opbakning og støtte.

Foreningen har da også sat sit klare aftryk på nutidens Norden. Blandt andet var foreningens mange ildsjæle en drivende kraft i arbejdet, der førte til den nordiske pasunion, det fælles arbejdsmarked og social- og sprogkonventionen, ligesom foreningen spillede en afgørende rolle i etableringen af Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.

Foreningen spiller stadigvæk en afgørende rolle i forhold til at sikre, at de helt særlige nordiske samarbejder bliver ved med at udvikle sig.

Mogens Jensen, næstformand i Socialdemokratiet og valgt i Herning-kredsen, er formand for Foreningen Norden. Han glæder sig blandt andet over det stærke naboskab:

- Foreningen Norden har nu i 100 år, både på befolknings- og foreningsniveau, arbejdet for at sikre et stærkt samarbejde de nordiske lande imellem. Både politisk og kulturelt, men også rent folkeligt. Det har bidraget stærkt til, at vi i Norden har sådan et stærkt naboskab imellem de nordiske lande i dag og sådan en god forståelse for hinanden og vores forskellige samfund og sprog.

Sammen om FN's verdensmål

Netop arbejdet med at udvikle nære relationer på tværs af de nordiske lande vil ifølge Mogens Jensen også fylde en stadigt større og vigtigere del af foreningens aktiviteter:

- Angående foreningens fremadrettede rolle tror jeg, at den vigtigste opgave vil være netop at fastholde og udvikle det stærke samarbejde, naboskab, fællesskab og det familieskab, vi har i de nordiske lande. Vi står lige nu over for kæmpestore udfordringer - blandt andet klimaudfordringerne og FN's 17 verdensmål, som vi skal indfri - og her har de nordiske lande meget at byde på hver for sig, men vi har meget mere at bidrage med, når vi står sammen om at løse verdens store udfordringer, siger Mogens Jensen.

Fejres over hele landet

Jubilæumsdagen er også startskuddet på en lang række arrangementer over hele Norden, der med underholdning og debat året igennem vil tage temperaturen på Nordens tilstand.

Første store arrangement i perlerækken er et stort gallashow i DR Koncertsalen. Et show, fuld af nordisk musik, litteratur, historie og humor i en fejring af vores fælles fortid, nutid - og fremtid. Seere i hele Norden kan følge med hjemme fra stuerne, når showet i aften sendes live på både DR, NRK, YLE, RUV og SVT samt på Færøerne og i Grønland.

Allerede fredag i sidste uge holdt den lokale afdeling af Foreningen Norden »smugpremiere« på jubilæumsfesten med en koncert med grønlandske Rasmus Lyberth på Herning Musikskole. På Foreningen Nordens hjemmeside findes et overblik over de mange nordiske jubilæumsarrangementer, der i løbet af året er mulighed for at deltage i over hele landet.

Ordet er ditMere Navne