Tip os log ind

Herning

Herning

Herning er en by med 46.873 indbyggere (2012). Byen ligger i Vestjylland og er hovedby i kommunen med samme navn. Det er den fjerdestørste by i Region Midtjylland.

Navnet Herning er en sammensætning af det ældre ord Hørningh (hørn er det gamle ord for horn, eller fremspringende bakke, med endelsen ­–ing sat bag på)

Som med alle andre byer, var der i starten ikke mange mennesker at finde i Herning. På grund af opdyrkningen af heden i området, blev Herning dog forvandlet fra en lille by med 21 indbyggere, til et handelscentrum for regionen. Opdyrkelsen af heden, samt en nylagt landevej der gik fra Ringkøbing til Silkeborg, gjorde at Herning begyndte at vokse sig større.

Beboerne i regionen omkring Herning i Midt- og Vestjylland var dengang kendt som uldproducenter. Bønder og hyrder strikkede uldtøj og strømper, som derefter blev solgt videre af besøgende hosekræmmere. Da tiden bragte industrialiseringen til Danmark, kom der gang i tekstilindustrien i Herning. I 1873 blev der bygget et dampdrevet uldspinderi, som 3 år senere blev til en klædefabrik. Oprettelsen af en togstation året efter gjorde at Herning blev ved med at vokse.

I 1887-89 blev den romanske middelalderkirke nedrevet og erstattet af en kirke der stadig findes den dag i dag; Herning Kirke. I starten af det tyvende århundrede havde Herning omkring 4000 indbyggere.

Som årene gik fortsatte industrialiseringen i området i form af nye tekstilvirksomheder og anden industri, og i 1913 blev Herning officielt en købstad. I 1919 mødtes tøjfabrikanterne og udarbejdede deres trikotageindustri. Andre industrier i Herning såsom jern-, metal- og møbelindustrien udviklede sig også med hastige skridt i det tyvende århundrede. Der blev blandt andet oprettet centralsygehus, seminarium og gymnasium i byen.

I 1941 blev der i Danmark oprettet civilforsvarskorps. Den første kolonne fik til huse på Herningsholm, den gamle herregård fra 1579, der blev bygget af adelsmanden Josva von Qualen. Herregården blev i den sammenhæng lavet om til en kaserne. Det var dog kun et kortvarigt ophold, for i 1966 rykkede kolonnen ud af Herningsholm og ind i en nybygget kaserne.

Udviklingen fortsætter den dag i dag. I 2004 åbnede man SAS Arena – hjemsted for fodboldklubben FC Midtjylland – i nærheden af Messecentret.

Herning blev i 1965 og igen i 2003 kåret som Årets By i Danmark.

aoh.dk

På Alt om Herning kan du læse om alt hvad der rører sig i Herning – via Herning Folkeblad – og omegn, samt aktuelle nationale og internationale nyheder fra andre kilder.

Læs nyheder fra Herning