Tip os

Virksomheder bør bidrage

25. april 2012, 21.31

Merete Risager skriver den 24. april i Alt Om Herning, at unge skal være mere geografisk fleksible for at skaffe sig en praktikplads. Men i dagens Danmark mangler omkring 10.000 unge mennesker en praktikplads. Køen ser ikke ud til at skrumpe, og tilsvarende er udbuddet af praktikpladser langt fra stigende. Antallet af ledige praktikpladser i Vestjylland er, som det altid har været. Og forstå mig ret: Det er fantastisk, at der er ledige praktikpladser i Vestjylland, og det er positivt, at der i nær fremtid opstår et behov for flere lærlinge, når det nye supersygehus skal bygges. 

Ikke desto mindre er det stadigvæk svært at finde en læreplads, der hvor man bor. Og når en 16- årig starter på struktøruddannelsen i København og omegn, så forventer den 16-årige også at kunne færdiggøre sin uddannelse i København og omegn. Mette Risager taler om ikke at tvinge unge til at flytte efter praktikken, men med EMMA-kriterierne (Engageret, Mobil geografisk, Mobil faglig og Aktivt søgende) tvinger man folk til at flytte hjemmefra uden at hjælpe med at finde noget at bo i. Det er grotesk, at en 16-årig skal udsættes for dette, og det er en helt forkert måde at angribe problemet på. Det handler ikke om, at unge danskere er kræsne. Det er bare ikke alle unge, der ønsker at flytte hjemmefra i en alder af 16 år.

Omvendt er de sociale klausuler - at virksomheder skal have lærlinge ansat ved offentlige byggeprojekter - et tilbud til virksomheder, der tager de lærlinge ind, som der er behov for. Det er ikke en straf. De sociale klausuler kan afhjælpe den store praktikpladskø og sikre, at der stadigvæk findes struktører i Danmark i fremtiden. Så for at vende Merete Risagers indlæg på hovedet: Det er ikke et spørgsmål om, at de unge er kræsne. Det er et spørgsmål om, at virksomhederne også bør bidrage.

 

Ordet er dit