Tip os
Aksel Hansen fylder 85 år mandag 22. maj. Privatfoto

Tidligere folketingsmedlem for Retsforbundet fylder 85 år

Fødselar - oprindeligt fra Skarrild - bor på Fyn, hvor han har været lærer. Han har familie og bekendte syd for Herning og holder med FCM
19. maj 2017, 16.38

85 Forhenværende folketingsmedlem for Retsforbundet Alfred Hansen fylder 85 år mandag 22. maj.

Alfred Hansen er født i Skarrild. Han var fem år i Folketinget fra februar 1977 til december 1981, og han havde mange ordførerskaber for det lille parti med først seks - senere fem medlemmer. Både i udvalgene og på talerstolen var han særdeles aktiv. Sidstnævnte var så udtalt, at Venstres Bertel Haarder i en bog skrev: »Nogle af de flittigste talere er dem fra de små partier, især Retsforbundets Alfred Hansen«.

Det passede godt med fødselarens leveregler for livets tilværelse, den omvendte 11-timers regel: Helst ikke arbejde under 11 timer i døgnet.

I Folketinget tog han ofte sager op fra Herning-Brande-området, som altid havde hans bevågenhed.

Fødselaren er rundet af den jyske sandjord syd for Herning. Født i Skarrild Sogn og forudbestemt til en levevej bag ploven i landbruget.

Men han foretog sit oprør og brugte spareskillinger fra nogle års indtægt som karl ved forskellige midtjyske landbrug på et højskole-ophold ved Hoptrup Højskole. Det blev også til en tid ved militæret, hvor han blev sergent og blandt andet stod vagt ved Kronborg.

Ved militæret anbefalede en en kammerat, at han skulle uddanne sig til lærer. Det gjorde han på Skårup Statsseminarium på Sydfyn.

Efter ansættelse på Frørup Centralskole på Østfyn drog han 1968 til Korup Skole nordvest for Odense, hvor han var en skattet lærer frem til 70-årsalderen i 2002.

Altid velklædt

Utallige er de frivillige tillidshverv, Alfred Hansen har haft. Listen over samfunds-engagementer vidner om en indsats betydeligt over det gennemsnitlige:

Initiativtager til Folkebevægelsen mod EF på Fyn, dyreværnsarbejde, forsikringskonsulent ved Statsanstalten for Livsforsikring, naturfredningsforeningen og Danmarks Lærerforening. Han var folketingskandidat på Fyn for Danmarks Retsforbund fra 1964 til 1990.

I Folketinget og i pressen blev han kaldt »den fynske elegantier«: Altid til stede og altid velklædt, selv i sene natte-forhandlingstimer.

Lokale initiativer

I 1993 var Alfred Hansen initiativtager til Borgerlisten i Odense, ligesom han også var drivkraft i dannelsen af Lokallisten Region Syddanmark.

Primus motor blev han også ved dannelsen af Korup Lokal TV, både som formand og som journalist.

Her i 85-året er han en efterspurgt foredragsholder samt dirigent ved generalforsamlinger og møder hos utallige foreninger over hele Fyn.

Indsatsen er nu stor i lokalområdet, og Alfred Hansen kan med tilfredshed se tilbage på sin vellykkede entreprenør-indsats i forbindelse med dannelsen af Korup Kultur- og Idrætscenter, som nu bidrager til et af de mest aktive lokalsamfund i landet.

At komme hjem

Et nyligt udskiftet knæ hindrer ikke udadvendte aktiviteter. En ihærdig genoptræning og en krykke hjælper fødselaren rundt for at hjælpe, hver der er hjælp behov.

Når der er fodboldkamp mellem FCM og Odense Boldklub står Alfred Hansen ofte på tilskuerpladsen enten i Herning eller i Odense. Sidstnævnte sted hepper han altid på FCM, ofte til de lokale odenseaneres undren.

Fødselaren har fortsat megen familie og mange bekendte i Gejlbjerg, Kølkær og Skarrild-området og betegner besøgene som »at komme hjem«.

Ordet er dit