Tip os
 • 1/: Den sorte havemyre er den almindeligste myreart i Danmark og ses ofte nær eller i vores boliger.
  Foto: David Nash
 • 1/: Herkulesmyren er Danmarks største myre. Her er den i gang med at passe på myrelarver.
  Foto: David Nash
 • 1/: Orangemyren har fået sit navn, fordi den lugter appelsinagtigt, hvis man forsigtigt nulrer den med fingrene.
  Foto: David Nash
 • 1/: Her er der lagt lokkemad ud. Hvor mange myrer synes mon om den?
  Foto: Julie Koch Sheard
 • 1/: Forskeren Julie Koch Sheard er ved at undersøge nogle myrer.
  Foto: Lauren Nichols

Dyr

Tag med på myrejagt

Hjælp forskerne med at indsamle de flittige myrer
13. august 2017, 07.00

til myren og bliv vis, siger et gammelt ordsprog. De små insekter fascinerer nemlig de fleste mennesker, blandt andet fordi deres samfund minder os om vores eget.

Det eneste, vi ikke bryder os om, er, når de flytter ind i vores huse. Men uanset hvor man møder myrerne, i huset, haven eller ude i naturen, så vil ph.d.-studerende Julie Koch Sheard fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Statens Naturhistoriske Museum meget gerne høre om det. For frem til oktober 2019 vil hun studere de danske myrer og deres miljø, og hun håber at få hjælp fra befolkningen.

- Overalt påvirker mennesker naturen, og myrer er blandt de første til at reagere på forandringer af levesteder og klima. Så ved at studere myrerne og deres kostvaner nøje kan vi holde øje med den danske naturs tilstand, siger Julie Koch Sheard, der håber, at rigtig mange familier og skoleklasser vil deltage i Myrejagten, da det vil give hende mulighed for at undersøge, hvordan myrerne ændrer deres adfærd og udseende, og hvordan de eksempelvis tilpasser sig et liv i byen.

61 forskellige myrearter

I Danmark findes der 61 forskellige myrearter, og mange dyre- og plantearter er afhængige af myrerne, blandt andet som føde og i frøspredning.

- Derfor er det vigtigt at holde øje med, hvilke myrearter der findes, og hvor og hvordan de lever. For hvis myrerne en dag forsvandt, ville en masse andre arter også risikere at forsvinde. Selv om alle kender myrerne og ser dem alle vegne, så er den detaljerede viden om dem faktisk noget mangelfuld. Med Myrejagten håber vi, at det bliver bedre. Det kræver ingen særlig biologisk viden at være med - kun en god portion nysgerrighed, tid og lyst, siger hun.

På nuværende tidspunkt har over 670 familier og over 20 skoler meldt sig og har fået udstyr til de eksperimenter, man skal udføre. Af disse er omkring 170 kommet med en tilbagemelding, og Julie Koch Sheard har modtaget over 3000 myrer, som hun er i gang med at undersøge og artsbestemme.

- Indtil videre har jeg fundet 12 arter, og vi håber på at endnu flere vil bidrage her de kommende måneder, før myrerne går i vinterhi, siger hun.

Måske en ny art

I Myrejagten udforsker børn og voksne myrernes kostvaner ved at udsætte lokkemad, indsamle lokkemaden og tælle antallet af myrer ved hver slags lokkemad. Disse resultater, samt myrerne, sendes så ind til Statens Naturhistoriske Museum, hvor forskerne blandt andet vil fastslå myrernes foretrukne føde i Danmark og sammenligne deres kostvaner med myrer fra resten af verden. De indsendte myrer vil herefter indgå i museets samlinger.

Det forholdsvis beskedne udstyr, man skal bruge for at kunne være med i Myrejagten, kan bestilles på www.myrejagten.dk eller købes på en række museer og oplevelsescentre rundt om i landet. Det kan så sættes op i baghaven, i gården, ved sommerhuset, på legepladsen, campingpladsen eller et grønt areal.

- Når man deltager i projektet, kan man følge med i undersøgelsen og se både sine egne og alle andre deltageres myrefund og resultater. Myrejagten er ikke bare en stor hjælp for forskerne, det er også en rigtig sjov måde at lære mere om naturen på, og det kan jo være, at man er heldig og finder en helt ny myreart, siger Julie Koch Sheard.

Der kendes i hele verden 14.097 forskellige arter af myrer, men man tror, at det rigtige tal er omkring 25.000.

Af de 61 kendte danske arter findes de seks arter kun inde i opvarmede bygninger, og det er i dette kunstige miljø, vores boliger, at man teoretisk kunne finde nye arter for Danmark.

Faktisk har de danske myreforskere otte arter i kikkerten, som meget vel kunne dukke op herhjemme.

En af dem er en myre, der allerede har fået det danske navn »invasiv havemyre«, fordi den netop er invasiv og problematisk. Den har spredt sig op gennem Europa og findes så tæt på som i Rostock. Havnebyer vil derfor være særlig gode steder at kigge efter nye myrearter.

Så det er bare med at komme i gang med Myrejagten!

Ordet er dit