Tip os
  • 1/: Bronzemedaljen vandt Michael Magill i ergometerroning ved Invictus Games sidste år. Han har syv medaljer i alt, de øvrige seks er fra Forsvaret. En af dem er en medalje for at være blevet såret i tjeneste, som det hedder, også når det er PTSD. Den fik han overrakt sidste år på Flyvevåbnets fødselsdag ved en ceremoni i Karup. »Det er jo en anerkendelse, som jeg sætter pris på. Selv om jeg helst havde været den foruden«, siger han.
    Foto: Henrik Ole Jensen
  • 1/: Michael Magill har sin egen personlige træner fra atletikklubben Herning GF, Per Sabroe, som træner med ham op til Invictus Games i Toronto. Michael Magill har ellers altid spillet fodbold, men på grund af sin PTSD-lidelse isolerede han sig, og han har ikke spillet længe. Da brevet med tilbuddet om at deltage i Invictus Games dumpede ind ad brevsprækken, fik han fornyet mod på at dyrke sport. »Og det har også vist sig, at det giver mig en masse sejre i hverdagen«, siger han. Michael Magill skal både deltage i diskoskast, kuglestød og ergometerroning - roning i romaskine.
    Foto: Henrik Ole Jensen
  • 1/: Tidligere soldat Eric Larsen fra København lider af psykiske efterveer fra en udsendelse til Sudan i 2005. Som del af det danske Invictus-hold får han et indhold og en tro på, at han kan komme videre. /ritzau/Picasa
  • 1/: Den skadede soldat Gijs Nordberg fra Frederikshavn stiller op for det danske rullestolsbasketball-hold, når stævnet Invictus Games for krigsveteraner løber af stablen fra 23.-30. september. Træningen og samværet med andre skadede veteraner hjælper ham til at kvitte medicinen for sin ptsd. /ritzau/Picasa

Skadede soldater genfinder gejsten på sportstur

Michael Magill fra Gjellerup og andre fysisk og psykisk skadede soldater er taget til stævne i Canada for at finde tilbage på ret kurs i livet
22. september 2017, 08.28

Gjellerup Det er med ar på både krop og sjæl, når et hold på 30 danske soldaterveteraner i weekenden kaster sig ud i det ugelange sportsstævne Invictus Games i Canadas største by, Toronto.

Holdet tæller lige dele fysisk og psykisk skadede veteraner, der skal dyste mod krigsveteraner fra 16 andre lande i alt fra rullestolsbasketball og siddende volleyball til svømning, atletik og bueskydning.

En af de danske deltagere er Michael Magill fra Gjellerup. Efter fem udsendelser til Afghanistan gik han ned med en posttraumatisk stresslidelse. Sammenholdet omkring Invictus Games - en slags OL for syge og sårede soldaterveteraner - har fået ham på ret kurs igen.

Han er rejst til Toronto for at deltage i legene for anden gang og forsvare sin bronzemedalje i ergometerroning, og han deltager også i kuglestød og diskoskast.

- Jeg vil gerne forsvare min bronzemedalje i ergometerroning, og jeg vil gerne i finalen i diskoskast. Men kuglestød er bare for at møde de andre. Og ellers er det bare for at møde en masse mennesker, udtalte han til Herning Folkeblad inden afrejsen.

Michael Magill drømmer også om at trykke prins Harry i hånden. For han vil så gerne sige tak for, at prinsen, der selv er veteran, tog initiativ til Invictus Games.

- Invictus Games var et vendepunkt i mit liv, fordi jeg manglede det. Det der netværk af andre soldater og så sporten. Jeg bruger også sporten til at udvikle mig socialt, for det har jeg problemer med. Uden sporten så tror jeg ikke, jeg var kommet ret meget uden for en dør, siger han.

Skabe nye mål

For mere end det sportslige handler stævnet nemlig om at få de skadede soldater tilbage på fode, fortæller chefen for Forsvarets Invictus-projekt, kommandørkaptajn Peter Tolderlund.

- Hele ideen er at hjælpe dem til at skabe sig nogle nye mål og overføre det til deres resterende liv.

- Mange skadede veteraner har problemer med at agere socialt, og der er idrætten et godt middel til at komme ud at finde sig selv igen i en social omgangsform, siger han.

En del skadede soldater slider også med forskellige misbrug, og mange har et stort medicinforbrug.

Skadet af granat

En anden af dette års danske deltagere er 31-årige Gijs Nordberg fra Frederikshavn, der blandt andet er en del af rullestolsbasketball-holdet.

Som 25-årig var han udsendt til Afghanistan, da en 40 mm Taliban-granat slog ned tæt på ham, mens han som radiooperatør lå uden for den fremskudte base Armadillo i Helmandprovinsen.

Trykbølgen fra granaten gav ham varige skader i hjernen, der sammen med en ptsd-diagnose gør, at han i dag er førtidspensionist.

Efter år med nedtur og et stort forbrug af medicin har han gennem idrætten fået fornyet mod på tilværelsen.

- Nu får jeg kun noget til at tage mareridtene, når jeg skal sove, og når vi kommer hjem fra Canada er det planen, at jeg skal prøve at slippe medicinen helt, siger Gijs Nordberg.

Eric Larsen fra København er en anden af de danske veteraner. Han stiller op i svømning ved Invictus Games.

I 2005 var han udsendt for FN i Sudan, da han ved en kontrolpost blev hevet ud af sin bil og tilbageholdt af de nationale sikkerhedsstyrker.

Oplevelsen satte sig hårdt i ham, og nogle år efter ramlede det hele i en grad, så han blandt andet blev indlagt på et psykiatrisk hospital i tre måneder.

Også han har efter en række hårde år fundet noget af fordums styrke i Invictus-projektet.

- Det giver mig et indhold og et formål med tilværelsen, som jeg ikke har haft i lang tid, siger Eric Larsen.

/ritzau/

Ordet er dit