Tip os
En afgørelse fra Herning kan bane vejen for flere end 50 fjernvarmeleverandører, der beder om lov til at udskrive samlede regninger i milliardklassen. Men det hul vil politikerne på Christiansborg lukke. ?
Foto: Ditte Valente/polfoto

Partier vil forhindre smæk til fjernevarmekunder

Energiminister vil lukke et hul, der gør det muligt for fjernvarmeværker at udskrive ekstra milliardregninger hos forbrugerne
20. marts 2017, 08.58

Herning Kommunerne skal ikke længere kunne bruge fjernvarmeværker som bank og løbende hive penge ud af dem.

Det slår energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) fast.

Som tidligere beskrevet i Folkebladet har selskabet Eniig Varme for nylig fået lov til at opkræve en ekstraregning på 172 millioner kroner hos sine kunder i Herning, men den mulighed vil ministeren have fjernet.

- For regeringen er det helt afgørende, at vi får lukket det her hul, således at ejerne - altså kommunerne - fremadrettet ikke har mulighed for at bruge fjernvarmeværkerne som bank, siger han.

På forbrugernes side

Afgørelsen i Eniig Varmes sag i Herning kan bane vejen for flere end 50 fjernvarmeleverandører, der også beder om lov til at udskrive samlede regninger i milliardklassen.

Det skriver Jyllands-Posten, som blandt andet mener at have regnet sig frem til, at et stort fjernevarmeselskab som Trefor Varme i Trekantområdet vil få mulighed for at opkræve 1,1 milliarder kroner ekstra ude hos kunderne.

Kernen ligger i en nyfortolkning af det, der i fagsprog kaldes forrentning af indskudskapital.

De penge kan fjernvarmeselskaberne frit disponere over i modsætning til hovedreglen, som ifølge avisen betyder, at alt, hvad de tjener, skal pløjes tilbage i deres selskaber.

- Regeringen er på fjernvarmeforbrugernes side. Derfor vil jeg have lukket den mulighed, der er i dag, for at kommunerne kan få forrentet deres indskudskapital i fjernvarmeselskaberne.

- Fremadrettet skal det være sådan, at kommunerne kun skal have mulighed for at få forrentet deres penge, når de foretager investeringer i fjernvarmeselskaberne, siger Lars Christian Lilleholt.

Kræver hurtig løsning

Ministeren vil forsøge at finde en løsning med de andre partier i Folketinget, men kalder det uvist, hvorvidt kunderne hos de i mere end 50 fjernvarmeselskaber kan reddes.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er klar til at kigge på løsninger.

- Vi vil opfordre regeringen til at gøre det hurtigst muligt, så der ikke er flere, som kan benytte sig af denne her mulighed, siger DF's energiordfører, Mikkel Dencker.

I Folkebladet i torsdags sagde Mogens Jensen (S), at der skal findes en løsning hurtigt, og Socialdemokratiets energiordfører venter også utålmodigt på en mødeindkaldelse fra ministeren.

- Jeg er meget enig med ministeren i, at der skal gøres noget i den her sag, og at reglerne er forældede, siger Jens Joel (S).

- Og der er jeg bare nødt til at sige: Nu må ministeren stoppe med at sige det i pressen og begynde at sige det til os i forligskredsen, tilføjer han.

Mod egne medlemmer

Som noget helt usædvanligt er formanden for brancheforeningen Dansk Fjernvarme gået i offensiven mod en række af sine egne medlemsvirksomheder.

- Det her vil jeg betegne som lovligt tyveri. Og det bliver desværre nok ikke særligt svært at overbevise borgmestre i mange kommuner med ejerskab i fjernvarmeværker om at hente penge til at lappe huller i kommunekasser. Og når det gælder aktieselskaber, er der jo ligefrem pligt til at varetage aktionærernes interesser, siger Uffe Bro, formand for Dansk Fjernvarme, til Jyllands-Posten. /ritzau/KS

Ordet er dit