Tip os
  • 1/: Sort Sol i marsken kan enkelte gange rumme op mod en million fugle. Men så splittes flokken op, da der elles bliver for megen indre uro.
  • 1/: Det er ren nostalgi at sidde her på »Freya« omkranset af maghoni og blankpudset messing og få sin morgenmad.
  • 1/: Friedrichstadt er en utrolig hyggelig kanalby, der er populær på alle tider af året.

Læserklubben ser på tusindvis af stære og bindingsværksidyl

Nordtyskland med hyggelige Fridrichstadt og sejltur på Kielerkanalen samt stæreballet i Tøndermarsken. Rejs 4.-5. oktober
13. august 2017, 09.12

Læserklubbens første tur til Nordtyskland og Tøndermarsken blev hurtigt udsolgt og med mange på venteliste har vi nu lavet endnu en tur i den første uge i oktober.

Med Giba Travel som teknisk arrangør drager vi af sted fra Midtjylland onsdag morgen med kurs mod vort naboland i syd. Undervejs i bussen får vi en kop morgenkaffe/te og et rundstykke.

Vi kører til Kiel og stiger om bord på den herlige gamle hjuldamper »Freya«, der har hjulskovle og masser af både messing og mahogni. Ladet med nostalgisk stemning sejler vi på den 122 år gamle Kielerkanal til Rendsborg. Undervejs kan vi opleve trafikken på den travle kanal, der årligt betjener cirka 50.000 skibe. Kanalen blev indviet i 1895 og er med sine 99 kilometer et imponerende ingeniørarbejde af sin tid.

Bænket i »kabyssen« nyder vi en god brunchbuffet, mens skibet glider forbi smukke landskaber. Efter tre og en halv time ankommer vi til Rendsburg, og inden vi kører videre, går vi en tur i den gamle kongeby.

Præget af Holland

Turen går nu til Friedrichstadt. Her bliver man med det samme betaget af de mange karakteristiske trappegavlhuse, der giver byen et yderst charmerende og romantisk særpræg.

Friedrichstadt blev grundlagt i 1621 af Hertug Friedrichs III af Schleswig-Gottorf. For at få sin statskasse fyldt tog han kontakt til Holland, da hollænderne på dette tidspuntk havde ry som værende de bedste handelsmænd. Med hjælp fra nogle verdslige hollændere, de såkaldte demonstranter, lykkedes det hertugen at få bygget Friedrichstadt. Han lovede til gengæld hollænderne religiøs frihed i deres nye hjemby og gav dem ydermere lov til at bygge byen op, som de ønskede det.

Derfor støder besøgende i dag på en lille betagende by, som nogle vil mene er hensunket i egne drømme, men som med sit hollandske flair begejstrer de fleste. Den religiøse frihed spiller stadig i dag en stor rolle i byen. For tiden er der fem »gudshuse« for forskellige overbevisninger, og remonstrantkirken er den eneste af slagsen uden for Hollands grænser.

Vi indkvarterer os og spiser aftensmad.

Torsdag efter morgenmaden kører vi til Ejderdæmningen, som ligger ved mundingen af Ejderen i nærheden af byen Tønning i det sydvestlige Sydslesvig. Formålet med dæmningen er at beskytte landet mod stormfloder og regulering af vandstanden i Ejderen.

Sort Sol over marsken

Sen frokost og herefter tager vi på tur til Tøndermarsken, hvor en fascinerende oplevelse venter os.

Sort Sol er et af de mest forunderlige syn i den danske natur. Begrebet har fået sit navn, efter at himlen og den nedadgående sol farves helt sort, når tusindvis af stære finder sammen ved aftentide.

Hvert forår og efterår samles fuglene for at »tanke op« i insektlaver, både til det videre træk og så de bliver i stand til at gennemføre den krævende yngleperiode. Overnatningsballetten ses flere steder i landet, men de største flokke finder man i Tøndermarsken, der er ideel med stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i de fugtige græsmarker her.

Da fuglene jo lever et frit liv, kan vi naturligvis ikke garantere, at de »danser solen sort« denne aften, men de dygtige naturguider fra Sort Safari har ret stor ekspertise i at finde de rigtige steder. Når mørket falder på, kører vi retur mod Midtjylland og forventer at være hjemme mellem klokken 22 og 23.

Inkluderet i prisen

Prisen for denne tur er for avisens læsere 1895 kroner. Eneværelsestillæg på 195 kroner.Følgende er inkluderet:

Buskørsel

Turleder

Morgenkaffe og rundstykke

Sejltur med bruchbuffet

Overnatning i Friedrichstadt

Middag i Fridrichstadt

Morgenbuffet

Frokost torsdag

Sort Sol arrangement

Sandwich på hjemturen

Tilmelding til Læserklubben

Ordet er dit