Tip os
Daniel Kirchhoff.

Lad os flyve fra frygten i 2017

11. januar 2017, 12.15

LUFTFART 2017 vil bringe nye muligheder for både de rejsende og ikke mindst for Danmark som luftfartsland - og forhåbentligt mindre »frygt«.

Norwegians 2016 havde mange højdepunkter. Det helt store kom, da vores europæiske datterselskab endelig fik amerikansk flyvetilladelse af U.S. Department of Transportation efter flere års uberettiget venten.

Dette selvom eksempelvis vores skandinaviske konkurrent og flere fagforeninger i luftfartsbranchen - både i USA og Danmark - har gjort alt for at sprede frygt omkring vores operation i håb om at blokere for den frie konkurrence. Heldigvis overholdt USA sine forpligtelser i Open Skies-aftalen til glæde for passagerer på begge sider af Atlanten. De kan nu se frem til nye Norwegian-ruter både mod øst, syd og vest. Fra Danmark betyder det, at vi får mulighed for at etablere nye ruter til destinationer, som i dag er uservicerede. Det er bare at begynde at glæde sig.

2016 var også året, hvor vi fortsatte vores bidrag til økonomisk vækst i Danmark og dermed også danske arbejdspladser - både i luften og på jorden. En analyse fra Menon Economics viste, at de mere end én million udenlandske turister, der hvert år sætter sig tilrette i et Norwegian-fly mod Danmark, bidrager til en øget omsætning på seks milliarder kroner i hele den danske turistindustri. Derudover danner turisternes forbrug grundlag for 12.500 danske arbejdspladser.

Et håb om mindre frygt i 2017

I 2016 har aktører i luftfartsindustrien haft meget travlt med at frygte. Vi har set utallige eksempler på, at Flyvebranchens Personale Union og amerikanske ALPA har frygtet, at vores internationale vækst går ud over flyvesikkerheden. Frygtet. at »socialt dumpede« kabinepersonale fra Norwegians internationale baser i fremtiden skal overtage alt og ødelægge det for flyselskaber, der »opfører sig ordentligt«. Debat er sundt og godt. Men det skal bero på fakta, og det gør førnævnte langt fra.

I beskrivelsen af ordet frygt står der i den danske ordbog: stærkt ubehagelig følelse fremkaldt af en forestilling om, at nogen eller noget er farlig, truende eller vil påføre én smerte, ulykke el.lign.

Her er det værd at bide mærke i ordet forestilling, som også kan oversættes til fantasi. For der skal åbenbart ikke mere til end et par obskure postulater fra nogle brancheaktører til at skabe landsdækkende artikler. Og medierne labber det i sig i jagten på at få opfyldt nyhedskriterier som sensation og konflikt. Frygt skaber nyheder. Så skidt med, at det er løgn og latin, og at fakta er blevet præsenteret så mange gange, at end ikke Prins Knud kan overskue at høre det en gang til.

Norwegian vil med glæde tage en diskussion baseret på fakta om, hvordan konkurrencen ser ud i fremtiden, og hvordan vi gør os klar til at møde den. For mens andre selskaber i løbet af de sidste år har drejet nøglen om, ønsker vi at sikre vores eksistens. På den måde sikrer vi nemlig også selskabets 7000 ansatte, vi i dag har i Skandinavien, Europa, USA og Asien.

Samt ikke mindst muligheden for at skabe nye arbejdspladser.

En ting er sikkert: Vores vinger kan ikke stækkes. Vi flyver endnu højere i 2017. Norwegian står klar til at udvide rutenettet og øge tilgængeligheden til og fra Danmark til glæde for danske passagerer og ikke mindst dansk erhvervsliv.

Vi glæder os over regeringens arbejde med en ny luftfartsstrategi, der blandt andet har fokus på at tiltrække nye, internationale ruter. Det matcher godt med vores ambitioner for det danske marked.

Tak til de omkring 30 millioner passagerer, der fløj med os i 2016. Vi glæder os til at byde jer og nye rejsende velkommen om bord i 2017.

Ordet er dit