Tip os
Dina Raabjerg.

Ikast har Danmarks eneste overdækkede gågade - hurra!

21. april 2017, 12.15

HANDEL Mens handelslivet i Ikast har samlet sig i Vores Ikast og sammen kæmper en hård kamp for at bevare en levende by med aktiviteter og handelsliv, så sover politikere og embedsmænd tornerose-søvn i troen på, at det er nok at have Danmarks eneste overdækkede gågade med gammeldags legeinstallationer i hjørnerne.

I Herning udvider HerningCentret igen og igen. Med storcentrene så tømmes bykernen for borgere, der tørskoede kan shoppe løs indendørs. Men hvad så, når solen skinner? Det har herningenserne også helt styr på. En langsigtet lokalplanlægning har sørget for, at Herning har bevaret livet i bymidten med sin egen hyggelige restaurantionsgade og et super moderne mediatek. Måske har bykernen færre butikker, men liv, hygge og omsætning er der nok af.

I Horsens så man - som i Ikast - at bymidten blev tømt for mennesker. Men en visionær borgmester iværksatte i 2013 projektet »Mærk byen«, hvor en målrettet indsats og forskellige moderne installationer inspirerer til aktivitet og liv i bymidten. Resultatet af kommunens indsats er, at borgerne nyder at bruge bymidten, der på alle tider af året tiltrækker liv.

Men i Ikast sover politikerne videre med en kommuneplan uden visioner for Ikast bykerne, der derfor langsomt tømmes for mennesker, der hellere tager turen og får en oplevelse i Herning.

»Vores Ikast« kan stå sammen og lave alle de aktiviteter de vil, men uden visioner, opbakning og handlinger fra politikere og lokalplanlæggere, så vil det være op ad bakke. Handelslivet kan ikke bevare livet i byen, hvis rammerne ikke udvikles og følger med tiden.

I stedet for at skabe en vision for en levende og attraktiv centerby, så bruger politikerne energi på at drøfte, hvordan man skal få gjort indpendlerne til vores mange arbejdspladser opmærksom på kommunens fortræffeligheder som bosætningskommune. Set fra min stol, så vender det helt forkert. Hvis vi kan skabe de rigtige rammer for en by, der emmer af hygge og liv blandt bygningerne, så skal folk nok komme helt af sig selv. Men uden målrettet indsats, så skal befolkningsprognosens forudsigelser om fald i antallet af 25 - 50-årige i kommunen nok desværre holde stik - måske ovenikøbet med øget hastighed.

Hvad skal der til, for at du bruger byen?

Ordet er dit