Tip os
Foto: Henrik Ole Jensen

Herning har den højeste timepris på sagsbehandling til byggeri

Mens det koster 759 kroner i timen at få sagsbehandlet en byggetilladelse i Herning, er det gratis i Skive og Viborg
19. maj 2017, 15.24

BYGGERI Hver gang postnummeret skifter, skifter også prisen på, hvad det koster at få sagsbehandlet en byggetilladelse.

I Herning skriver kommunen en regning på 759 kroner per time, det tager at sagsbehandle tilladelsen til at bygge et parcelhus eller en ny lagerhal.

Struer Kommune klarer samme arbejde til en timepris på 558 kroner, og Skive og Viborg kommuner gør arbejdet uden beregning.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri, der placerer Herning blandt de ti kommuner, der har den højeste timepris i hele landet.

Arbejdsopgaverne er ens

- Det er aldrig sjovt at være blandt de dyreste i hele landet, og det er da også svært at forstå, hvad der skulle gøre arbejdet dyrere i Herning end i for eksempel Mariagerfjord, som har landets laveste timepris på 307 kroner. Reglerne er ens for alle, og dermed er arbejdsopgaverne også ens. Og kommunerne må jo ikke tjene på sagsbehandlingen af byggetilladelserne. Derfor bør der være en forklaring på de store forskelle. Er det fordi skatteyderne betaler en del af gildet i Mariagerfjord, eller er de bare mindre effektive i Herning? Spørger formand for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland Niels Hansen i en pressemeddelelse.

De tre dyreste kommuner i Midt- og Vestjylland er ud over Herning også Lemvig med en timepris på 668 kroner og Holstebro med en timepris på 619 kroner.

- Det er selvfølgelig vigtigst, at sagsbehandlingen af byggetilladelser er effektiv og ventetiden kort, så hverken borgere eller virksomheder skal vente unødigt på at få grønt lys til at stikke spaden i jorden. Men hvis kommunerne lever op til det, så kan jeg kun rose Skive og Viborg for at gøre det gratis. Det sender et positivt signal til alle dem, der vil bygge og dermed investere i deres lokalområde, siger Niels Hansen.

I Ikast-Brande Kommune koster det 567 kroner i timen at få sagsbehandlet en byggetilladelse.

Ordet er dit