Tip os
Vibeke Larsen.

Gid spillet om politiskolen dog snart nåede frem til målfeltet

11. januar 2017, 13.00

Til fredagsavisen 30. december havde vi i Herning Folkeblad over to sider kreeret et brætspil til læserne. Det havde titlen »Det store spil om politiskolen - årets tidsspil(d) 2016«.

Lidt drilsk illustrerede det, hvilken alt for lang proces og hvilket uskønt forløb, sagen om etableringen af en politiskole i Vestdanmark er gået hen og blevet.

Spillets startfelt er maj 2015, da Hernings borgmester Lars Krarup og Venstres daværende uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen lancerer ideen om at bygge en ny politiskole i Herning. På et senere felt i spillet - i november 2016 - får det opbakning fra regeringen, og spilleren kan rykke tre felter frem.

Men det, der for en stund i både 2015 og 2016 tegnede til at være en ren vindersag for Herning, viser sig at blive en større og større hovedpine for byen og borgmesteren og ikke så let at spille endda.

Undervejs i »Det store spil om politiskolen« navigerer man sig gennem de halvandet års forhandlinger, politiske splid og beskyldninger samt meget langstrakte og uklare forløb.

Og hvis man i slutningen af spillet lander på feltet »21. december 2016«, kommer man til at stå over i to omgange. Det er nemlig den dato, at »justitsminister Søren Pape Poulsen (K) konkluderer, at der ikke kan nås at holde et møde mere inden juleferien, og at forligskredsen bag politiaftalen derfor først mødes igen i januar«.

Her blot 11 dage inde i det nye år kan vi dog konstatere, at brikkerne fortsat er langt fra at kunne nå i mål, og at det allerede nu er tid for en 2'er i spilserien.

For »Det store spil om politiskolen« fortsætter med uformindsket styrke her i 2017, og der kan allerede nu føjes nye felter til spillepladen.

Desværre uden at det skaber nogen synderlig fremdrift i processen eller på nogen måde gør forløbet kønnere eller klarere.

I første omgang tilføjer vi et felt, hvor spillerne skal vente en omgang og i næste tur slå to ens for at gå videre. På feltet møder vi nemlig Berlingskes aktindsigt hos Statsministeriet i sagen om politiskolen.

Avisen har kun fået udleveret omkring halvdelen af sagens 150 dokumenter. Det begrundes med den såkaldte ministerbetjeningsregel, der blev indført for et par år siden under stor kritik af blandt andet medierne.

Det er ganske kritisabelt, at offentligheden på den måde indskrænkes i mulighederne for at få indsigt i sagen. Det kommer unægteligt til at ligne en mørklægning af politiskolesagen og af baggrunden for, at regeringen har skrevet ind i sit grundlag, at politiskolen skal bygges i Herning. Og det er nyt vand på de kritikermøller, der i forvejen drejer lystigt på beskyldningerne om Venstre-vennetjenester og kammerateri, og som gerne vil slå Herning helt ud af spillet om politiskolen.

Det var bedre, at vi i stedet for at få gang i flere spekulationer fik gang i nogle klare svar - og nogle beslutninger, så vi snart kom frem til enden på den her langsommelige sag.

Men i går blev der så føjet yderligere et par felter til spillet om politiskolen.

Morgenavisen Jyllands-Posten slog Herning tilbage til start med påstanden om, at Herning Kommunes politiskolegrund er for lille til de fremførte behov, og at Lars Krarup undlod at oplyse om det i en mail i november til forligskredsen i Folketinget.

Herning Kommune og borgmesteren bed sig straks godt fast i spillepladen og beskylder avisen for at bringe usande oplysninger og fastholder, at den skraverede illustration i mailen - og pressemeddelelsen - i november kun omhandlede bygningsarealet til selve skolen og ikke udenomsarealerne. Man forsikrer, at der på Svanekevej er rigeligt plads til politieleverne både inde og ude, og at der såvel i november som nu leves op til arealkravene i Rigspolitiets rapport.

?

Gid dette spil dog snart nåede frem til målfeltet, så vi langt om længe kan lægge den her langvarige og uskønne proces bag os og få sat skub i selve etableringen af den nye politiskole i det vestlige Danmark - og dermed inden for en overskuelig fremtid få uddannet nogle flere af de betjente, som vi har så stort behov for.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Ordet er dit