Tip os
  • 1/: Budapest er ualmindelig hyggelig og stemningsfuld - bestemt en storby, der er værd at stifte bekendtskab med.
  • 1/: Matthiaskirken ved Fiskerbastionen på Budasiden er utrolig smuk såvel ud- som indvendig.
  • 1/: Byens mange kurbade er i høj kurs hos såvel indbyggerne selv som de tilrejsende. Her er det byens ældste og ret lækre Széchenyi-bad.
  • 1/: Nyd en kage og et velfortjent hvil på et af byens mange dejlige konditorier.

Forårsrejse til det storslåede Budapest med Læserklubben

Fem forrygende dage med program i en helt fantastisk storby, 25.-29. april
08. januar 2017, 13.05

Næsten ligegyldigt hvordan du forestiller dig Budapest, så bliver du positivt overrasket.

Byen forkæler og forfører ung som ældre. Nyd en romantisk slentretur langs Donau, en tur gennem storhed og heltemod ved Andrássy-boulevarden og et festfyrværkeri i arkitektur såvel uden- som indendørs.

Med en begivenhedsrig historie på bagen bryster byen sig af romerske ruiner, historiske monumenter, smukke palæer og pladser, der vidner om stedets storhedstid i sidste havldel af det 18. århundrede.

Buda og Pest

Budapest er præget af Europas næstlængste flod, Donau, som deler byen i to kontrastrige dele, Buda og Pest.

På den bjergrige Budaside hæver høje sig med stolte historiske bygningsværker og nationale mindesmærker. Den kendetegnes af trappestier, som leder op til byens to store vartegn; Citadellet på Gellért bjerget og slotsdistriktet. Her lå kongebyen i middelalderen, og forbløffende meget af den genfinder man på Borghøjen.

Du finder i dette område vanvittigt betagende udsigter, smukke fredede huse og hyggelige snørklede gader.

Pestsiden markerer begyndelsen på det ungarske lavland. Her er ingen stigninger, og bybilledet domineres af brede boulevarder med et væld af caféer, konditorier, restauranter og butikker.

I modsætning til Buda emmer Pest ikke af gammel historie, men af moderne storby, som den skulle se ud i 1896. Her er blevet tænkt, muret og snedkeret med store armbevægelser. Samtidig med de brede boulevarder åbende kontinentets første metro, og man byggede mange pompøse offentlige bygninger i datidens moderne arkitektur.

I det indre Pest, hvor man finder de travleste shoppinggader, fornemmer man tydeligere end andre steder, hvor store forandringer byen gennemgik, da den blev moderniseret. Gamle kirker kryber sammen mellem tidlige indkøbspassager, markedshaller og ejendomme, der strutter af 1900-tals overskud. Heldigvis betød dette også, at cafétraditionen fandt vej til Budapest, og der er i dag rigtig mange elegante og hyggelige caféer, specielt på Pestsiden.

Velkomstmiddag

Med Risskov Rejser som teknisk arrangør flyver deltagerne fra Billund direkte til Budapest med Ryanair klokken 14.35 tirsdag 25. april.

Straks ved ankomsten mødes man med den dansktalende rejseleder og kører direkte til det centraltbeliggende Hotel Ibis Style. Der er tid til indtjekning, inden vi fortsætter ud i byen til en fælles velkomstmiddag på den hyggelige Restaurant Múseum, der har en helt speciel atmosfære og kan dateres tilbage til 1885.

Onsdag venter en dag fyldt med oplevelser i den smukke hovedstad.

Vi begynder på Pestsiden, hvor vi blandt meget andet finder parlamentet, der er en imponerende nygotisk bygning med utallige spir og tårne og en sirligt udsmykket, symetrisk facade. Vi skal også indenfor og se nærmere på dette spændende sted. Byens smukke markedshal, der er Europas største, besøger vi også. Den bugner af friske råvarer, ost, krydderier og pølser. Her kan vi virkelig fornemme den lokale atmosfære og få et førstehåndsindtryk af hverdagslivet.

Nudel-fremstilling

Til frokost venter os en særlig oplevelse på First Strudel House, hvor vi ser, hvordan kunsten at fremstille strudel udføres, og så er der dækket op til en tre-retters frokost, hvor vi naturligvis har strudel på menuen.

Turen fortsætter til byens historiske kerne på Budasiden. Charmerende middelalderstemning vælder ind over os i det smukke kuperede terræn, og vi går på opdagelse både på Borghøjen og Gellértbjerget.

Retur til hotellet sidst på eftermiddagen.

Kurby i topklasse

Budapest er den eneste hovedstad i verden, der kan kalde sig en kurby, og den er et rent slaraffenland med kurbade. Vandet kommer direkte fra de underjordiske varme kilder, som indeholder mange naturlige mineraler, der siges at have en helsebringende virkning på krop og sjæl.

Har du lyst, kan du tilmelde dig en sen eftermiddagstur til Széchenyi-badet, der er Pests ældste og stammer helt tilbage fra 1879. I disse autentiske rammer, og flydende i naturligt opvarmet og velnærende kildevand, føler man sig fremragende tilpas, og det fungerer som prikken over i'et på en dejlig dag. (Prisen er 250 kroner inklusive metro, entré til badet og håndklæde. Bestilles sammen med rejsen).

Skøn sejltur

Torsdag har vi en udflugtsdag uden for byen. Det vil være synd ikke at opleve noget af det fortryllende landskab, der findes derude.

Balatonsøen er den største ferskvandssø i Centraleuropa. Området strækker sig 80 kilometer gennem landet, og det er ved den skønne sø, at ungarerne selv ynder at holde ferie. Vi besøger byen Herend, der er verdenskendt for sit fine porcelæn, og på museet kan vi betragte smukt porcelæn fra den tidlige produktion op til den nutidige og selv prøve kunsten efter.

Vi fortsætter til Tihany-halvøen, hvor vi besøger Tihany-klostret. I den velbevarede krypt fra 1055 ligger Kong András begravet. Efter et interessant besøg her, går vi en tur ved den berømte søpromenade ved byen Balaton-füred, hvorefter vi skal nyde en sejltur på den store Balatonsø.

Retur på hotellet sidst på eftermiddagen.

Hvis du er til dinnercruise, kan du denne aften tilkøbe et to-timers afcruise på Donau, hvor man ombord nyder en buffet middag inklusive velkomstdrink, et glas vin og en vand. Det er en hyggelig tur og smukt at se Budapests mange seværdigheder illuminerede fra søsiden.

(Prisen er 450 kroner og bestilles sammen med rejsen. Eventuel transport mellem hotel og båd er ikke inklusive).

Ud over sletterne

Fredag kan man vælge at have en fridag, hvor man kan få lejlighed til at se nærmere på den smukke by og alle dens gode tilbud inden for både kultur, shopping og spændende seværdigheder.

Man kan også tilkøbe en udflugt til Pusztaen, hvor det første mål er Kecskemét, der længe har været den sydlige slettes hovedby. Vi kigger på den velstående by og fortsætter ud på sletten til snaps og et fantastisk hesteshow. Her får vi også en god solid ungarsk frokost med lokale retter. (Udflugten skal bestilles sammen med rejsen og koster 650 kroner per person).

Lørdag er hjemrejsedag.

Prisen inkluderer

Prisen for denne dejlige tur er for avisens læsere 5495 kroner per person i dobbeltværelse. Eneværelsestillæg på 750 kroner.

I prisen er inkluderet:

Flyrejse Billund-Budapest t/r

15 kilo indtjekket bagage og 10 kilo håndbagage

Overnatning på Hotel Ibis Styles

4 gange morgenmad

1 gang aftensmad

1 gang frokost

Bustransfer lufthavn-hotel t/r

Omfattende byrundtur inklusive entré til parlamentet

Heldasgtur til Herend, Tihany og Balaton inklusive entre og sejltur

Dansktalende rejseleder på alle udflugterne

Tilmelding skal ske til Læserklubben.

Ordet er dit