Tip os
Købmand Ken Hansen Krüger og Esben Lunde Larsen havde travlt med at fylde poser og papkasser til de trængende i Lind.
Foto: Kim Hansen

Fødevareministeren besøgte Lind: Madspild blev til julehjælp

Rema-butikker hjælper 10.000 enlige forsøgere med julemad - og det skabte glæde blandt alle de implicerede i Lind
24. december 2016, 13.00

Lind Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lagde vejen forbi Lind lillejuleaften. Her besøgte han Rema 1000 på Lind Hovedgade som en del af »Projekt Juleoverskud« - et projekt, hvor man tager den gode overskudsmad, som supermarkeder ligger inde med til jul og give til familier, der ikke har økonomien til at forsøde juleaften alt for meget.

- Det er et område, der ligger mig stærkt på sinde - og det er jo glædeligt, at mad ikke går til spilde, men kommer til gavn og glæde, sagde ministeren.

Samme holdning havde købmand Kent Hansen Krüger.

- Jeg tror, at alle, der arbejder med fødevarer til daglig meget, meget hellere ser det komme til gavn end blive smidt ud som madspild, sagde købmanden, der ikke var et sekund i tvivl, da han fik chancen for at komme med i projektet.

Projekt Juleoverskud startede sidste år som et pilotprojekt, da Dansk Folkehjælp ikke kunne hjælpe alle deres ansøgere med traditionel julehjælp. Derfor indgik Dansk Folkehjælp et samarbejde med Stop Spild af Mad og Rema 1000 for dels at hjælpe flere fattige familier samt mindske madspild. Pilotprojektet blev en kæmpe succes og blev derfor i år gjort til et landsdækkende projekt, hvor alle Rema-butikkerne kunne komme med. Det betyder, at »Projekt Juleoverskud« i år kan hjælpe cirka 10.000 enlige forsørgere med børn.

- Jeg sagde ja med det samme. Det er så træls at smide mad i skraldespanden, sagde han, mens han sammen med ministeren pakkede to proppede papkasser og tre fyldte bæreposer ned i ti indkøbsvogne til de ti trængende familier i Lind, der fik hjælp.

De ti familier var utroligt taknemmelige. »Det er alt for galt«, »Det er helt vildt« og »Jeg mangler helt ord« var bare nogle af de mange sætninger, som købmand Kenn Hansen Krüger fik af mad-modtagerne på lageret under uddelingen.

Og med glade modtagere, en glad minister og en glad købmand var det jo en win-win-win-juledag i Lind.

Men man kunne vel spørge købmanden om noget så simpelt om, hvorfor han ikke bare købte lidt mindre ind, så hans varer ikke skulle ende i skraldespanden.

- Det bruger vi sandelig også mange kræfter på i det daglige. men det er svært ved højtider. Vi kan jo ikke stå med for få ænder eller ingen grødris op til jul og skuffe kunderne. Derfor må man købe offensivt ind - og så er der jo en fare for, at man ikke får solgt alt - og eftersom nogle varer datoudløber inden, vi åbner igen 27. december - og varer som julekager og grødris stort set er usælgelige efter jul - så er det da bare dejligt, at vi kan sørge for, at de varer kan hjælpe folk, der ikke har så mange penge, sagde købmanden.

Esben Lunde Larsen påpegede, at madspild er et kæmpe problem.

- Vi smider 700.000 tons mad ud om året. På verdensplan siger man, at kun halvdelen af den mad, der bliver produceret, ender med at blive spist. I en ikke al for fjern fremtid bliver vi ni milliarder her på vores klode, og så vil det være en god idé at undgå madspild, sagde ministeren, der fortalte, at regeringen var meget klar til at lytte, hvis detailhandlen havde nogle regler, som man skulle se på for at mindske madspild.

Ordet er dit