Tip os
Trods gentagne råd om at sørge for at koble af og lade batterierne op i ferien, er lederne tilsyneladende blandt dem, som er dårligst til at høre efter.
Foto: Colourbox

Din chef arbejder i sin ferie

Næsten hver anden midtjyske leder bruger en del af ferietiden på arbejde. Det er både overraskende og bekymrende, siger ekspert
17. juli 2017, 09.55

Arbejdsvaner Der er ret stor sandsynlighed for, at din chef bruger en del af sine feriedage foran computeren eller er på telefonen.

For næsten hver anden med ledelsesansvar kan ikke afholde sig fra at klemme arbejdsopgaver ind i sommerferien, og det giver frustrationer i mange familier, viser to aktuelle undersøgelser.

Det er både forbundet Lederne og EGN Danmark, som er et professionelt netværk for ledere og specialister, der har sat analyseinstitutter til at undersøge sagen. Begge steder er det lige under halvdelen af lederne, der svarer, at ferietid indimellem også bliver arbejdstid.

Lars Hartung Honoré, der er ledelsesekspert og netværksdirektør i EGN Danmark, kalder tallene for overraskende og bekymrende. Han mener, at det er vigtigt, at lederne bliver bedre til at sætte en grænse og lukke mailboksen ned.

- Mange ledere formår ikke at adskille arbejde og fritid. De vænner deres organisation, kunder og samarbejdspartnere til, at de altid er tilgængelige, hvilket skaber et uhensigtsmæssigt forventningspres. Dybest set handler det jo om, at lederen ikke sætter grænser og herved viser respekt for sig selv og sine nærmeste, siger Lars Hartung Honoré i en pressemeddelelse.

Så let som at klø sig i øret

Tallene er også opgjort for de midtjyske ledere, som følger landstallene ganske tæt. Undersøgelsen for EGN Danmark viser, at 43 procent af de midtjyske ledere arbejder i løbet af ferien, og for 33 procent er det hver fjerde feriedag eller mere.

Undersøgelsen fra Lederne viser, at arbejde i ferien for ledere primært handler om at svare på e-mails og sms´er samt at være i telefonisk kontakt med kolleger eller medarbejdere. Blandt de ledere, som arbejder i deres sommerferie, besvarer 62 procent af dem arbejdsrelaterede e-mails dagligt eller to-tre gange ugentligt, 45 procent besvarer arbejdsrelaterede sms´er, mens 28 procent dagligt eller to-tre gange om ugen taler i telefon med personer fra arbejdspladsen.

Men ikke alle ser det som et stort problem, at der sniger sig arbejdsopgaver ind. Afdelingsformand for Lederne Midt-Vest, Aage Mørch Sørensen, skrev i sidste uge i et læserbrev i Herning Folkeblad, at det vigtigste er, at lederne arbejder af lyst og ikke af pligt.

- Forklaringen på at så mange ledere arbejder i ferien er for mig at se ganske simpel. De gør det, fordi de kan. Teknologien har muliggjort, at arbejdet altid er i lommen. At tjekke sin indbakke kræver ikke længere, at man tænder en langsom computer. At følge med på sidelinjen er faktisk ligeså let som at klø sig i øret, argumenterer Aage Mørch Sørensen.

Få afstemt forventninger

Det synspunkt møder bestemt ikke enighed hos ledelsesekspert Lars Hartung Honoré. Han mener, at det for manges vedkommende gør sig gældende, at det netop ikke er af lyst, at mange ledere arbejder i ferien. Undersøgelsen fra EGN Danmark viser, at hver femte af de adspurgte ledere fra Midtjylland svarer, at de oplever at have for lidt tid til at nå deres arbejdsopgaver.

- Ferier skal jo netop være det åndehul, hvor man samler energi og er sammen med sine nærmeste, uanset om man er leder eller medarbejder. Der er ingen tvivl om, at mange ledere i dag føler sig presset tidsmæssigt, men det interessante er også de dybere årsager, der ligger bag, at mange vælger at arbejde så meget i ferierne, forklarer Lars Hartung Honoré.

Undersøgelsen fra Lederne peger på, at det ikke er uden konsekvens, når et af familiemedlemmerne pludselig gør familie- og ferietid til arbejdstid. 54 procent af de ledere, som arbejder i sommerferien, erklærer sig således enige i, at det skaber irritation i familien, og næsten lige så mange, 51 procent, erkender, at arbejdet i ferien går ud over evnen til at slappe af.

Opfordringen fra Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver hos Lederne, lyder, at man får afstemt forventningerne til resten af organisationen i virksomheden.

- Det er vigtigt, at lederne dels sørger for at uddelegere opgaver og ansvar i ferieperioden og dels har tillid til de kolleger, der tager over. Hvis uddelegeringen af opgaver og ansvar fungerer, som det skal, bør det ikke være nødvendigt for lederne at sidde på ferien og vogte over indbakken hver dag, siger Michael Uhrenholt.

Ordet er dit