Tip os
Niels Hansen får mere tid til at være sammen med sine oldenborger-heste.
Foto: Hans Mikkelsen

- Der er andet i livet end arbejde

Tømrermester går på efterløn for at få mere tid til sine interesser
29. marts 2013, 19.44

- Det må være nok at drive virksomhed i 30 år.

Det mener tømrermester Niels Hansen, Lergravvej ved Aulum, der selv om han har haft en god forretning, som han sagtens kunne fortsætte, har valgt at lukke ned per 1. april.

Det er den dato, han fylder 60 år og går på efterløn.

- Der er jo også andet i livet end arbejde, siger Niels Hansen og kigger på to af de oldenborger-heste, som i mange år har været hans hobby.

Han lægger ikke skjul på, at han glæder sig til sit otium.

Fyresedler

Men det var dog et alvorligt skår i glæden, at han skulle give de to svende, der begge har arbejdet hos ham i mere end 20 år, en fyreseddel.

- Det er noget af det værste, jeg har været ude for. De er jo mine gode kammerater, siger Niels Hansen.

Men de havde begge kendt hans beslutning så længe, at de sagtens kunne have videreført virksomheden, hvis de havde villet det.

- Men det ønskede de ikke. I stedet har Lars (Esbensen, red.) fået job i Vildbjerg hos Janus Notlev, mens Svend Erik (Madsen, red.) starter op for sig selv hjemme ved hans privatbolig i Skjerk, fortæller Niels Hansen.

Velgørenhed

Niels Hansen har nok at se til i flere af sine tillidshverv som nyvalgt formand for Aulum Menighedsråd og som medlem af Ys Mens Clubbens malariaudvalg, der i løbet af det sidste halvandet år har indtjent 350.000 kroner ved at sælge postkort og telegrammer med motiver lavet af afdøde Merete Breum.

- Når folk spørger, hvad jeg så ellers skal lave, svarer jeg, at det aner jeg ikke, ud over at jeg vil nyde livet. Den første dag regner jeg med at sætte mig på bænken ude på gårdspladsen, se på mine heste og tænke mig godt om, siger Niels Hansen.

Han har fire oldenborgere, som er godt kendt af de fleste i Aulum. Det er dem, der trækker, når han kører rundt med hestevogn til dyrskuer, juleoptog og andre festlige begivenheder i Aulum. Nu får de også lov til at trække en plov, idet Niels Hansen har planer om at genoptage sin deltagelse i gammeldags pløjestævner.

Han har også en drøm om at komme i gang med at fiske.

Vennerne

Det er lykkedes at bevare mange af venskaberne. Det ses også af deltagerantallet til fødselsdagsfesten, som når op på 150.

Festen holdes i fritidscentret, som har en særlig betydning for Niels Hansen.

- Det var den første store byggeopgave, jeg fik. En opgave til over en milion kroner. Det var rigtig mange penge dengang, siger Niels Hansen.

- Jeg har haft rigtig mange gode, lokale kunder gennem årene, og det er bestemt ikke fordi, jeg er ked af mit job, at jeg stopper nu. Men det gælder også om at få noget ud af livet, og jeg har set mange vente for længe med at holde op, siger den kommende efterlønner.

Ordet er dit