Tip os
  • 1/:
    Foto: Pernille Stockmal, Mingo Photo
  • 1/:
    Foto: Pernille Stockmal, Mingo Photo
  • 1/: Skærmdump

Blandt verdens bedste bag skærmen

I e-sportsverdenen er Frederik Høj kendt som en af verdens bedste, og i Kina står entusiasterne i kø for at få en autograf. I hjembyen Herning kan den succesfulde professionelle e-sportsudøver - ind til videre - få lov at være nogenlunde anonym
22. september 2017, 06.19

ZOOOM Når han tænder sin computer kl. 20.00 om aftenen, er der hundredevis af tilhængere, der følger hans bevægelser på Twitch-tv. De kender »hoej« og hans trofaste ledsager, kanariefuglen Pidgey, der følger slagets gang fra hans skulder. Når han spiller turnering, kan der være hundredetusindvis af tilskuere. Men når computerskærmen er sort, er 24-årige Frederik Høj fra Herning tilsyneladende en helt almindelig ung fyr.

- Det er da lidt specielt. E-sport som event er ikke særligt udbredt i Danmark, og spillerne er ikke så kendte. Men vi har faktisk nogle rigtig gode danske spillere. Og i eksempelvis Kina, hvor e-sport er kæmpestort, er de kendte, siger Frederik Høj med et skævt smil, der på ingen måde afslører, at den unge herningenser med spillernavnet »hoej« netop har vundet forårsverdensmesterskabet i Hearthstone i Shanghai, er nummer to på verdensranglisten i samme spil og i den verden er en af de kendte spillere.

Forårsmesterskabet, som er én ud af tre turneringer, der kvalificerer de 16 bedste i verden til The World Championship, indbragte ham en præmiesum på 60.000 dollars. Til januar venter det endelige verdensmesterskab, hvor præmiesummen er en million dollars.

- Der er rigtig mange penge i det, og en spiller på mit niveau kan sagtens leve fornuftigt af det, siger Frederik Høj, der siden 2015 har været på kontrakt hos internationale e-sportshold, blandt andet det ukrainske hold NA'VI, der ifølge Frederik Høj nogenlunde svarer til Barcelona inden for fodbold. Det var det første hold, han skrev kontrakt med.

Troede det var scam

Computerspil, der i dag er Frederik Højs levebrød, har ellers ikke optaget ham i ekstrem grad, da han var yngre.

- Jeg spillede selvfølgelig, som de fleste drenge gør. Vi havde blandt andet en Nintendo derhjemme. Det, der altid har tricket mig, er ikke så meget computerspillet, som tanken om, at der er noget på spil. Jeg elsker konkurrencen og kan ikke rigtig motivere mig, hvis der ikke er et »long term goal«. Og så er jeg vild med strategiske spil. Så på den måde passede Hearthstone godt til mig, selvom jeg egentlig ikke overvejede at blive professionel, fortæller han.

Men da han gennem turneringer på nettet havde kvalificeret sig til en turnering i Sverige med en præmiesum på 10.000 dollars, begyndte han at ane en mulig fremtid i spillet.

- Jeg så muligheden og greb den, selvom min familie var bange for, at det var scam. For hvem vil lige betale en 22-årig knægt for at tage til Sverige for at spille computer? Men jeg vandt de 10.000 dollars, siger e-sport-spilleren med et smil. For ud over præmien blev den konkurrence også en vendepunkt.

- Jeg fik mere gå-på-mod, og min familie begyndte at forstå, at det kunne blive en levevej. Ikke fordi min familie ikke har været støttende. Men som alle andre forældre, var mine naturligt skeptiske. Som forælder er man vel altid bange for, at ens børn spilder deres liv - eksempelvis på computerspil? Men den sejr gav dem en forståelse for e-sport, forklarer han.

Derefter deltog han i en turnering i USA, som han ikke vandt, men efterfølgende vandt han i London. Og så blev han kontaktet af NA'VI og kom på kontrakt.

- Desværre havde jeg et dårligt år i 2016. Det er svært at forklare hvorfor: Jeg kvalificerede mig til turneringerne, men røg ud inden top 4. Så det var befriende at vinde en stor turnering igen.

Lige inden turneringen i Shanghai skiftede Frederik Høj til holdet Planet Odd efter et par måneder på holdet CLG Hearthstone. Begge gange skiftede han sammen med sine teammates: Sydkoreanske Jung-Soo Kim med spillernavnet »Surrender« og tyske Sebastian Bentert med spillernavnet »Xixo«.

- Mange tror, at e-sport er asocialt, men det er bestemt ikke tilfældet. Jeg har fået mange venner og bekendte i hele verden. Jeg har efterhånden mange bekendte, der er med, når jeg streamer. Og mine teammates er blevet gode kammerater; Vi tager også på ferie sammen, Skype'r meget og snakker selvfølgelig også meget om spillet, strategier og den slags.

Men også vennerne i Gjellerup og Herning holder han stadig ved.

- De går ikke så meget op i e-sport, men jeg tror, de synes, det er meget fedt, at jeg kan leve at af spille, siger han med et smil.

Kører med aviser

I e-sportsverdenen er »hoej« blevet et stort navn, og da han spillede i Shanghai stod spilentusiaster i kø i op mod tre kvarter for at få en autograf eller et foto med vinderen.

- Jeg havde nok ikke lige regnet med at blive et stort navn. Men jeg må da indrømme, at det er fedt at gøre det, som mange drømmer om: Leve af sin hobby. Og jeg har aldrig rejst så meget, som jeg gør nu. Både alene og med mine teammates. Jeg har spillet i USA, Kina, Ukraine, Tjekkiet, England, Rumænien, Spanien, Tyskland, Sverige - og sikkert også andre, som jeg lige har glemt.

Computerspillene tager på den måde hovedparten af Frederik Højs tid, men han ved godt selv, at han er meget privilegeret:

- Spillet tager selvfølgelig meget tid. Man skal spille meget og lægge strategi, hvis man vil vinde de store turneringer. Men når jeg ser på min hverdag, er den jo meget fleksibel. Jeg spiller nogle timer, og så slapper jeg af. Om aftenen fra kl. 20 streamer jeg på Twitch i 3-4 timer, blandt andet for at holde mit navn kendt og skabe en profil i e-sportsverdenen, forklarer han.

De helt store turneringer foregår oftest, hvor spillerne fysisk møder hinanden. Men de mindre kan man deltage i hjemmefra.

- Det er klart, at når jeg spiller turneringer med udgangspunkt i Kina eller USA for eksempel, så går det lidt ud over søvnrytmen, for så skal jeg spille om natten. Men når det er det, man lever af, kan man jo sagtens bide det i sig, siger han og afslører, at han nyder at komme ud at røre sig, når han ikke spiller. Eksempelvis tager han gerne 2-3 avisruter om ugen i Gjellerup.

- Min mor står for avisuddelingen i Gjellerup, så jeg tager ofte nogle ruter - ikke for pengenes skyld men for at hjælpe hende. Jeg vil gerne give noget tilbage til familien, fordi de altid bakker op og for eksempel kører mig i lufthavnen, når jeg skal ud at rejse. Og så synes jeg, det er rart at komme ud at røre mig. Så laver min mor mad, og jeg kører med aviser. Det er da hyggeligt.

Giv e-sporten ét år

Siden begyndelsen, hvor hans forældre var skeptiske over hans valg af levevej, er de i dag begejstrede og følger med i sønnens turneringer.

- Min mor står gerne op om natten for at se mig spille i de store turneringer. Jeg har forsøgt at lære hende at spille Hearthstone, men hun er vist kun nået til træningsprogrammet endnu, ler han og uddyber, at han sagtens kan forstå, at generationerne før hans egen har svært ved at finde ud af det med gaming og e-sport.

- Men det er altså stort og bliver større og større - og der er flere og flere penge i det. Så hvis man har en datter eller en søn derhjemme, som mener, at han eller hun er god til at spille og måske kan skabe sig en fremtid inden for e-sport, så er det altså ikke helt umuligt. Og modsat mange andre sportsgrene, behøver man ikke være på kontrakt med et hold, for at slå igennem. Alle kan deltage i turneringerne - de skal bare samle nok point via spil på nettet, siger han og sammenligner e-sport med eksempelvis fodbold.

- Hvis en dreng er god til fodbold, er forældrene typisk klar til at bakke op i håbet om, at han kan blive til noget. Det skal man nok også prøve at gøre med e-sport. Det er selvfølgelig langt fra alle, der er dygtige, som slår igennem. Men nogle gør. Så man behøver altså ikke være så bekymret, hvis ens børn spiller computer, siger han og tilføjer efter lidt overvejelse, hvor Pidgey hopper fra hånd til hånd.

- Alt er selvfølgelig en balance. Man skal også lave andet end at spille, uanset om man er barn eller professionel spiller. Men hvis man tror, man kan slå igennem, så synes jeg, man skylder at give e-sporten en chance. Giv det et år. Er man ikke slået igennem, kan man jo altid vende tilbage til skolebænken.

Fakta om spillet Heartstone

Hearthstone er et samlekortspil som fungerer via et online en-mod-en tur-baseret kampsystem. Spillere starter spillet med en samling »basiskort«, men der er senere mulighed for at skaffe sjældnere og mere kraftfulde kort. Dette sker ved at man enten køber en pakke med kort, eller vinder kort via arenaen.

Det er også muligt at ødelægge kort, man allerede har, for at få valutaen »arcane dust« som kan bruges til at lave nye kort. Pakker med kort og adgang til arenaen kan enten købes med den virtuelle valuta guld, som man modtager ved at klare daglige missioner og ved at vinde spil, eller med rigtige penge. Hearthstone foregår i World of Warcraft-universet.

Ordet er dit