Tip os
Bertha Kousgaard fylder 90 år - er rask og rørig og passer helt sig selv uden hverken havemand eller rengøringshjælp. Man skal holde sig i gang, lyder livsfilosofien, der kun suppleres af en daglig vitaminpille.
Foto: Laila Kempel

Bertha Kousgaard fylder 90 år: - Man skal holde sig i gang - det passer

90-årige Bertha Kousgaard fra Engesvang er en frisk og rørig gammel dame med et sprudlende humør
13. september 2017, 09.29

90 Man skal holde sig i gang ... Det er opskriften på et godt og langt liv og et raskt liv vel og mærke.

Bertha Kousgaard fra Engesvang fylder mandag 18. september 90 år og er misundelsesværdig frisk, rørig og med et sprudlende humør, man kun kan blive glad af.

Hun har ikke været til læge de seneste fire år, og dengang var det altså kun, fordi hun havde voldsomt ondt i ryggen efter at have stået foroverbøjet og renset fliser for ukrudt.

Kun vitaminpillen

Lægen sendte hende igennem de helt store undersøgelser - bare sådan for en sikkerheds skyld.

- Og hvad bruger du så af medicin, spurgte lægen, da han var i gang med at skrive rekvisitioner til sygehuset.

- Ja jeg tager jo min vitaminpille, svarede Bertha Kousgaard, der tæt på sin 90-årsfødselsdag kan svare nøjagtig det samme.

Hun tager kun sin daglige vitaminpille. Til gengæld står hun ikke tidligt op - først omkring klokken otte - og nusser lidt rundt, som hun selv forklarer det. Hun sætter sig i den dejlige udestue ved det lille hus i Engesvang. Her nyder hun morgenteen og kigger ud på, hvad hun selv kalder sin lille have, hvor blomsterne i sæsonen mylder frem med kærlig pleje fra fødselslarens grønne fingre.

For lidt jord

Fuglene fodres og giver anledning til daglig glæde hos Bertha Kousgaard, der nyder at følge med i deres liv - specielt på de varme dage ved fuglebadet.

- Jeg synes jo selv, jeg har for lidt jord, siger fødselslaren.

Hun fortæller, at hun sammen med sin nu afdøde mand, Carlo, i 60 år havde eget husmandssted ved Elbæk, hvor det tog over to timer bare at slå græsplænen ... med havetraktor vel at mærke.

Parret flyttede til Engesvang for omkring fem år siden, og Carlo nåede kun at bo i deres nye hjem i et halvt år, inden han døde.

Fødselaren har nu en travl hverdag, hvor hun hver mandag bruger træningscentret i Dybdalsparken, hver tirsdag går hun til sang, ligesom hun også ugentligt mødes med andre til kreative sysler som origami.

De fire børn har hver en ugentlig dag, hvor de kommer på besøg og spiser aftensmad, så der altid sker noget i det lille hjem.

- Man skal holde sig i gang - og det passer ... understreger Bertha Kousgaard, der selv handler ind, men også skal nå at gå forbi både kirkegården og Bølling Sø hver eneste uge.

Vand op af brønden

Bertha Kousgaard er så gammel, at hun husker, da en bil var noget, man løb ud for at kigge langt efter,

Hun husker også bekymringen ved at skulle bevæge sig ud om aftenen, mens tyskerne skabte utryghed under 2. Verdenskrig, og hun husker, da hun selv som nygift måtte pumpe vand op af brønden på gårdspladsen ved det, der skulle blive hendes hjem gennem 60 år.

Der er sket meget på 90 år, siger Bertha Kousgaard, som til fulde lever op til sin egen livsfilosfi om at holde sig i gang - da hun iler ind i køleskabet for at hente en flaske kølig hvidvin og en småkage, der nydes sammen med sensommerens mange farver i havestuen på en villavej i Engesvang.

Foruden de fire børn har Bertha Kous­gaard også fået fem børnebørn og tre oldebørn, som alle har meldt deres ankomst til den runde fødselsdag.

Ordet er dit