Tip os
Vi følger retssagen mod en 48-årig herningenser, der er tiltalt for at have dræbt den 54-årige Hanne Birgitte Thrige Pedersen.
Foto: Flemming Hansen

Anklager vil fælde drabstiltalt på password

Herning Folkeblad er til stede i retslokalet og vil løbende informere om, hvad der sker i sagen
20. marts 2017, 08.48

Nr. Vium

Opdateret kloken 14.40

Anklageren spørger ind til hans brug af password, og det leder hen til, at hun fortæller, at koden til den afdødes MobilePay blev ændret til 1234 nytårsaften omkring klokken 19.

Anklager: Det ligner meget den kode, som du plejer at bruge.

Tiltalte: Jeg kan ikke skifte kode, for jeg kan ikke en gang sætte en mobiltelefon op.

Derefter bliver der forklaret om hans tidligere dom for drab. Da der er nedlagt navneforbud i sagen, kan vi ikke komme ind på detaljer om sagen.

Det er ellers et vigtigt punkt for anklageren.

Nu er det forsvarerens tur til at stille spørgsmål til den tiltalte, og advokat Charlotte Krarup spørger ind til hans jobsituationen og øvrige personlige forhold. Det gælder blandt andet spørgsmål om økonomi, fordi det indgår som en del af anklagen i og med, at han er tiltalt for at have stjålet penge fra afdøde.

.....

Opdateret klokken 14.00

Specialanklager Pia Koudahl afhører fortsat den 48-årige herningenser i Retten i Herning, og hun vil vide detaljer om hans færden i dagene efter nytårsaften.

1. januar ved middagstid kører den 48-årige herningenser op til sin vognmand for at hente papirer. Han taler undervejs med en veninde samt med en fætter, som han har et tæt forhold til.

Jeg skulle købe en telefon af hans søn, og ellers talte vi om alt muligt. Jeg kunne godt lide at snakke med ham, forklarer den 48-årige mand i retten.

Opkaldet til fætteren skete fra klokken 14.13 og fremefter.

Anklageren: Vidste du, om Hanne var død på det tidspunkt?

Tiltalte: Det kan jeg ikke huske.

Anklageren ville gerne vide, om den drabssigtede ringede til Hanne Birgitte Thrige Pedersen for at høre, om hun var i live. Det gjorde den 48-årige mand fortsat ikke, fordi han var bange for at knække sammen, hvis ikke hun tog telefonen.

I løbet af dagen fortæller han flere, at han »nok har mistet en veninde i en brand i nat«.

Kører hjem til kæresten i Gullestrup, hvor han slapper af.

2. januar kan jeg ikke huske, hvad jeg lavede, siger han til anklageren.

På forespørgsel fra anklageren husker han, at han tog til Kibæk med kæresten og hendes veninde til et outlet-marked.

Derefter kørte de forbi Karlsmosevej i Nr. Vium, fordi han ville se, hvordan huset så ud. De kørte forbi uden at standse.

De næste dage er han på arbejde, og 6. januar bliver han anholdt.

Anklager: Du bliver anholdt klokken 19.20. Hvad sker der?

Tiltalte: Jeg er på arbejde. Jeg har læsset kalk af og er ved at rense ladet, da der kommer to biler op foran lastbilen. En betjent viser sit politiskilt og siger, at jeg er anholdt.

Den 48-årige spørger betjenten: Nå er det på grund af det med Hanne?

Det svar undrer anklageren sig over, og han svarer, at det er fordi, at han er med i hendes vennekreds, og politiet kigger altid i drabssager, om der er nogle venner, som har begået noget lignende.

Nu afslører han, at han tidligere er blevet afhørt i en drabssag, efter at han selv har været dømt for drab.

Der kommer opfølgende spørgsmål, og han forklarer, at han ikke fortalte politiet, at han havde været ude hos Hanne Birgitte Thrige Pedersen 31. december, fordi han ikke ville ind at sidde en gang til.

Han husker ikke meget fra afhøringen i Herning, hvor han også bliver undersøgt af en læge.

Han husker heller ikke meget fra grundlovsforhøret dagen efter.

»Jeg var træt og forvirret. Jeg havde ikke sovet så meget, og jeg ønskede bare at komme væk«.

.....

Opdatering klokken 13.30

.....

Opdateret 12.20

Anklageren spørger til de bankoverførsler, som først sker fra Hanne Birgitte Thrige Pedersens konto til den drabstiltaltes konto og derefter videre til en anden konto, som den 48-årige herningenser råder over.

De 3000 kroner skulle hun betale for leje af en maskine, som tiltalte havde lejet til brug for noget havearbejde. Resten skulle han selv have. Det var første gang, at hun betalte penge til ham for hjælp.

Anklageren spørger også ind til nogle sms-beskeder, som er sendt til kontakterne på hans mobiltelefon for at ønske godt nytår. Ifølge politiet har han ikke sendt besked med godt nytår til Hanne Birgitte Thrige Pedersen.

Dagen efter finder han ud af, at hendes hus er brændt. Det finder han ud af på nettet og via en sms-besked fra en bekendt.

Han gik ud fra, at hun var død, fordi hendes bil stod ved huset, og han forklarede, at hun ikke tog hjemmefra uden sin bil.

Derefter slettede han Hanne Birgitte Thrige Pedersen fra kontaktlisten 1. januar. Det var sidst på formiddagen - vel at mærke før liget af kvinden blev fundet.

Han slettede også alle de sms-beskeder, der var blevet sendt mellem dem, og han slettede hende som ven på Facebook.

Han forklarede, at han var for påvirket af sagen til at ringe til hende. Det kunne han ikke magte.

Det blev de sidste ord inden frokostpausen. Der er afhøring igen fra klokken 13.

.....

Opdateret 11.50

Nytårsaften var det meningen, at den 48-årige drabstiltalte mand skulle holde nytårsaften med sin kæreste. Tidligere på dagen havde han været på besøg flere steder for at ønske godt nytår.

Han forlod kæresten omkring klokken 17.50 under påskud af at han skulle lufte hunde for en person i Timring. Det var løgn.

Han var hjemme på sin bopæl lidt efter klokken 18, hvor han lagde sengetøj i førerhuset til sin lastbil.

Han gik ind i sit hus og satte 60'er-musik på sin computer. Derefter faldt han i søvn i sin dobbeltseng.

Han siger, at han først vågnede klokken 19.15. Han tog tilbage til kæresten, hvor han stak en ny løgn for at dække over, at han kom for sent.

.....

Opdateret 10.50

Specialanklager Pia Koudahl stiller rigtig mange spørgsmål til den 48-årige drabstiltalte herningenser, og hun forsøger blandt andet at så tvivl om, hvornår han lærte 54-årige Hanne Birgitte Thrige Pedersen at kende.

Hun mener, at det er vigtigt for sagen og spørger om det samme mange gange. Det bliver den 48-årige tiltalte irriteret over.

- Jeg gider ikke svare det samme igen og igen, siger han, hvorefter anklageren skifter emne.

Nu handler det om en række pengeoverførsler, der har været mellem parterne. Han fortæller, at de købte ting af hinanden, og derfor var der en række transaktioner på deres bankkonto.

Anklageren forsøger at spore sig ind på, om han lånte penge af den nu afdøde kvinde. Det nægter han.

Nu kommer der spørgsmål om nytårsaftensdag 31. december 2015. Den sidste dag, Hanne Birgitte Thrige Pedersen var i live.

.....

Opdateret klokken 10.20

Cirka klokken 10 begyndte afhøringen af den 48-årige herningenser, som er tiltalt for blandt andet drab på 54-årige Hanne Birgitte Thrige Pedersen fra Nr. Vium.

Han har ikke tidligere villet svare på spørgsmål fra politiet. Han nægter sig skyldig, men har alligevel indgået en skriftlig aftale om at lade sig varetægtsfængsle i de 14 måneder, han har siddet varetægtsfængslet.

Først spurgte anklageren ind til den 48-årige mands opvækst. Han er vokset op i Østjylland, han har tidligere været gift og har børn, men ikke med sin tidligere hustru.

Det kom frem i retten, at den nu 48-årige herningenser kom i fængsel i 1996, men han forklarede ikke om årsagen til fængslingen. Han blev løsladt i 2003 og har siden boet flere steder i Jylland.

Han har tidligere været bosat på et optagelseshjem, men boede ved sin anholdelse i januar 2016 til leje nord for Herning.

I efteråret 2015 mødte han en kæreste via en datingside, og han har arbejdet som chauffør for flere forskellige vognmænd.

Han lærte afdøde at kende i 2010, hvor hun besøgte ham på optagelseshjemmet. De har ikke været kærester, men kun venner.

Han var første gang på Karlsmosevej i Nr. Vium i 2012.

.....

Opdateret klokken 9.40

Specialanklager Pia Koudahl fortæller i retten, at der 1. januar 2016 klokken 00.08 kom et alarmopkald om brand på Karlsmosevej 7 i Nr. Vium.

Politiet forsøger hele natten igennem at kontakte Hanne Birgitte Thrige Pedersen via hendes mobiltelefon, men ingen af opkaldene bliver besvaret.

Sagen kører digitalt. Derfor bliver der på storskærme vist billeder af bygningen, mens den er i brand. Den var omspændt af flammer.

Klokken 13.03 finder politiet liget af den 54-årige beboer i stuen, og der bliver vist billeder af findestedet. Der er dog ikke ubehagelige billeder på nuværende tidspunkt, forklarer anklageren.

Pia Koudahl fortæller, at der ved obduktionen af den 54-årige kvinde bliver fundet brud i ansigtet samt på ribbenene, og der var et kabel bundet rundt om halsen.

I det lagen, som afdøde er omsvøbt i, finder man en lighter.

Klokken 13.48 nytårsaftensdag skulle hun aflevere en pakke til afsendelse i en kiosk i Videbæk.

Ifølge bankoplysninger blev der indtastet en forkert kode på den 54-årige kvindes MobilePay, og koden blev derefter ændret. Det havde den 54-årige kvinde aldrig gjort før, fortæller anklageren.

30. december var der kontakt mellem tiltaltes telefon og afdødes telefon via sms-beskeder.

Tiltalte har ikke ønsket af afgive forklaring under hele sin varetægtsfængsling, siger Pia Koudahl. Afhøringen af den tiltalte begynder cirka klokken 10.

.....

Opdateret klokken 9.15

Det første retsmøde i drabssagen fra Nr. Vium er begyndt. Til stede i retten er:

Tre juridiske dommere med Solveig Bloch Madsen som retspræsident.

Otte nævninger inklusive to suppleanter. Det er fire kvinder og fire mænd.

Specialanklager Pia Koudahl fra Midt- og Vestjyllands Politi assisteret af specialkonsulent Jes Hvas fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Advokat Charlotte Krarup, der er forsvarer for den 48-årige herningenser, som er tiltalt i sagen.

Pressefolk fra lokale, regionale og landsdækkende medier samt tilhørere.

Nævningesager begynder altid med, at anklageren forelægger sagen. Det vil sige, at anklageren skal fortælle dommere og nævninger, hvad sagen handler om.

Ifølge retsformanden er i alt 37 vidner indkaldt i sagen.

Den 48-årige herningenser nægter sig skyldig i alle anklager.

.....

Klokken ni begynder retssagen mod en 48-årig herningenser ved Retten i Herning.

Han er tiltalt for at have dræbt den 54-årige Hanne Birgitte Thrige Pedersen og efterfølgende sat ild til hendes landejendom på Karlsmosevej i Nr. Vium syd for Videbæk 31. december 2015.

Der er fire anklagepunkter mod den 48-årige mand, der nægter sig skyldig i anklagerne.

Han har siddet varetægtsfængslet siden 7. januar 2016 og har dermed siddet varetægtsfængslet i mere end 14 måneder.

Artiklen bliver løbende opdateret

Tiltalte er født: 6. maj 1968

Han er tiltalt for:

1 Straffelovens § 237, manddrab,

ved i perioden fra den 31. december 2015, fra Ca. kl. 17.30 til den 1. januar 2016, kl. 00.08, på adressen Karlsmosevej 7, Vium øst, Ringkøbing-Skjern Kommune, at have dræbt Hanne Birgitte Thrige Pedersen, idet tiltalte satte tape for hendes mund og næse og omsnørede hendes hals med et kabel, hvorved hun blev kvalt.

2 Straffelovens § 181, stk. 1, brandstiftelse, ved i perioden fra den 31. december 2015, Ca. kl. 17.30 til den 1.januar 2016, kl. 00.08, at have sat ild til ejendommen Karlsmosevej 7, Vium Øst, Ringkøbing-Skjern Kommune, hvorved der skete skade på løsøre og fast ejendom til et ikke nærmere opgjort beløb.

3 Straffelovens § 279a, jf. til dels § 21. databedrageri, til dels forsøg herpå, ved den 31. december 2015, i tidsrummet fra kl. 19.00 til [cl. 19.09, på adressen Karlsmosevej 7, Vium Øst, Ringkøbing-Skjern Kommune, fra en mobiltelefon tilhørende Hanne Birgitte Thrige Pedersen til telefonnummer tilhørende tiltalte, via Mobilepay at have forsøgt at overføre henholdsvis 20.000 kr., 50 kr., 5.000 kr. og 4.000 kr., hvilket mislykkedes blandt andet fordi beløbene oversteg den maksimale grænse pâ 3.000 kr. for overførsler via Mobilepay, hvorefter tiltalte herefter overførte 3.000 kr.

4 Straffelovens § 276, tyveri, ved i perioden fra den 31. december 2015, Ca. kl. 17.30 til den 1. januar 2016, kl. 00.08, fra adressen Karlsmosevej 7, Vium øst, Ringkøbing-Skjern Kommune, at have stjålet blandt andet strømper, kaffe, cigaretter af mrk. Skjold og Knorr pulversaucer og supper samt krydderier til en ukendt værdi tilhørende Hanne Birgitte Thrige Pedersen, og som tiltalte efterfølgende forærede til to unavngivne personer.

Ordet er dit