Tip os
Den herningensiske formueforvalter Investering & Tryghed har kigget i krystalkugle og forudse et år med uro aktiemarkederne.
Foto: Colourfactory

2017-spådom: Hysteriske aktiemarkeder i vente

Øget vækst og stigende renter er blandt forventningerne hos den herningensiske formueforvalter Investering & Tryghed
12. januar 2017, 09.12

2016 har været et ganske dramatisk år for aktie- og rentemarkeder og 2017 ser ikke ud til at blive mere roligt. Henrik Arnfred, Senior Advisor hos formueforvalterne Investering & Tryghed i Herning, ser fem hovedtemaer, der vil styre aktiemarkederne i 2017.

- Det første tema er, at væksten er på vej tilbage både i USA og i Europa. USA har efter valget af Donald Trump vist vejen med stigende renter og en stigende dollar. Men Europa følger efter, og mens aktierne i USA ser prismæssigt anstrengte ud, vil 2017 byde på gode muligheder i Europa, siger Henrik Arnfred i en pressemeddelelse.

Euro-samarbejde under pres

Det næste tema er, at 30 års rentefald er stoppet. Hos Investering & Tryghed forventer man, at vi nu står foran en 10-årsperiode med stigende renter. Den udvikling vil gavne bankerne og andre finansielle aktier, da de stigende korte renter giver mulighed for at hæve udlånsmarginalen og mindske »tabet« på indlånsmarginalen. Det giver bedre nettorenter. Stigende renter er også udtryk for bedre økonomi og dermed lavere nedskrivninger. Stigende lange renter betyder også faldende hensættelser for forsikringsselskaberne og bedre placeringsmuligheder

Det tredje tema er et som kan få investorerne i Europa til at bide negle. Der er flere valg i Europa i år. Det franske præsidentvalg og det tyske forbundsvalg er de vigtigste, men også Holland afholder valg. Italien er formentlig også på vej mod nyvalg i 2017.

- Det, der gør valgene nervepirrende, er, at i både Frankrig og Tyskland stiller nationalistiske kandidater op, der er modstandere af EU. Det gælder også i Holland. Det kan skabe alvorlig tvivl om euro-samarbejdet og om EU i det hele taget. Skulle euroen komme under pres, og i værste fald blive opgivet, vil det skabe voldsomme rystelser på de europæiske aktiemarkeder, siger Henrik Arnfred.

Dramatisk år

Den fjerde iagttagelse, som han har gjort, er, at de helt grundlæggende markedsforhold for investering har ændret sig. Udsvingene er blevet større, og der bliver solgt kraftigere ud af porteføljen og købt større ind i forbindelse med bemærkelsesværdige markedsbegivenheder. Det betyder, at investorer skal være endnu mere påpasselige end tidligere med ikke at blive smittet med overdreven pessimisme eller eufori.

Det femte tema er det, der beskrives af ordet: »disruption«.

- Disruption dækker jo over, at en eksisterende forretning kan blive tilintetgjort i et voldsomt tempo, fordi en konkurrent eller en helt ny virksomhed pludselig kan gøre alt smartere, hurtigere og mere omkostningseffektivt, end virksomheden selv kan. Vi vil se flere og flere eksempler på, at virksomheder, der har eksisteret i lang tid, bliver overflødiggjort af andre virksomheder. Den tendens vil fortsætte i 2017, siger Henrik Arnfred.

Investering & Tryghed har i løbet af året nedbragt sin aktieandel fra 45 procent til 35 procent, og er i stedet klar til at købe op, når chancen byder sig.

- Vi holder krudtet tørt, kan man sige. Vi forudser, at 2017 bliver et dramatisk år, men det betyder også, at der kan opstå interessante købsmuligheder på grund af markedets overreaktion på en given hændelse, siger Henrik Arnfred.

Ordet er dit