Tip os
  • 1/: Flensborg er en gammel og smuk by, der gemmer på to kulturer og to sprog. Nyd en guidet tur gennem byen og få nogle af byens mange historier.
  • 1/: På den gamle stråtækte herredsfogedgård »Oldemorstoft« trakteres vi efter rundvisningen med den berømte rugbrødslagkage.

Spændende dagstur til Flensborg

Dejlige oplevelser i både Flensborg, Kobbermølle og Bov lørdag 2. april af Lone Henningsenlgh@herningfolkeblad.dk
28. februar 2016, 17.00

I april lokker foråret med friske grønne knopper, små farverige blomster og sporadisk solskin, som under rette omstændigheder kan varme både sjæl og legeme.

Oplevelses­filteret trænger til en påfyldning, og de fleste af os har lyst til at drage ud i det smukke land og hylde den lyse tid, der endelig er kommet.

Læserklubbens første forårsdagstur går til det tidligere danske område ved Flensborg.

Med bussen fra Skave Turistfart kører vi fra det Midtjyske (Silkeborg, Ikast og Herning) tidligt om morgenen. Når vi er kommet godt i gang på landevejen serveres der morgenkaffe og rundstykker.

To kulturer

Ved ankomsten til Flensborg mødes vi med den dansktalende lokalguide, der til fods tager os med rundt i Tysklands mest skandinaviske by, også kaldet Tysklands port til Skandinavien.

Byen er utrolig charmerende med små kulørte fiskerhuse, gamle hyggelige torve og pladser samt solgule kaptajns- og købmandsbaggårde. I havnen og på fjorden ser vi gedigne skonnerter, smukke sejlskibe og gamle dampere.

Dette er også en by, der gemmer på to kulturer, to sprog og en fælles historie. Igennem 400 år tilhørte Flensborg den danske krone. Sporene fra den tid er overalt, og der eksisterer en interessant mangfoldighed i og omkring, byen, landet og fjorden den dag i dag.

Vi begynder vores interessante rundtur ved den historiske havn og går gennem den nordlige gamle bydel. En opstigning til Duborg Banke, hvor slottet lå, fører forbi den ældste, familiedrevne rommanufaktur tilbage til gågaden. Vi slutter ved Hansens Brauerei, hvor dagens middag venter.

Herefter forlader vi storbyen og kører de få kilometer til den lille by, Kobbermølle - en landsby i Harreslev kommune, tæt på Flensborg Fjord i tunneldalen. For mere end 400 år siden opførtes her et vandhjulsdrevet hammerværk til metalforarbejdning, der blev hjertestykket i et voksende industrianlæg og gav navn til landsbyen, Kobbermølle. Vi besøger industrimuseet, hvor ægteparret Daetz fortæller og viser rundt.

Berømt brødtorte

Herefter kører vi til Bov Museum. Det lokalhistoriske museum er indrettet i stuehuset til den gamle stråtækte herredsfogedgård »Oldemorstoft«, hvis historie går tilbage til 1472.

Her nyder vi et kaffearrangement med den traditionelle brødtorte (rugbrødslagkage) og de ligeså traditionelle boller suppleret med kaffe eller te. Vi får også en rundvisning i udstillingerne af museumsinspektøren.

Ved grænsen bliver der mulighed for indkøb og måske noget let aftensmad, inden vi kører hjemad. Forventet hjemkomst hen på aftenen efter en spændende og informativ tur omkring den dansk-tyske grænse.

Prisen for denne tur er for avisens abonnenter 825 kroner. Ikke-abonnenter betaler tilsvarende 875 kroner.

Inkluderet i prisen er morgenkaffe med rundstykker, byrundtur i Flensborg med lokal guide, frokost, entré og rundvisning på industrimuseet og Bov Museum, eftermiddagskaffe med kage, dansk turleder hele vejen.

Ønsker du en bestemt plads i bussen kan den reserveres for 50 kroner.

Ordet er dit