Tip os
Der var kaffe og kage til de fremmødte til Bakkehusets generalforsamling ?Privatfoto

- Sats på kulturen - det giver liv og omsætning

Bakkehuset er blevet selvejende og havde for første gang i 23 år generalforsamling
04. maj 2017, 15.42

Ikast Budskabet fra formanden for Bakkehusets bestyrelse, Steen Hebsgaard, er klart:

- Ikast har i huset en kulturel diamant, som vi skal værne om.

Sådan sagde han, der har været med siden starten for 23 år siden, da kulturhuset onsdag aften var rammen om en ret historisk begivenhed.

Efter 23 års drift som en mellemting mellem en kommunal institution og en forening er Bakkehuset nu blevet en selvejende institution og kunne derfor gennemføre sin første generalforsamling nogensinde.

Primært fordi SKAT har haft kig på konstruktionen og krævet, at man lagde sig fast enten at være kommunal eller selvejende.

- Men også fordi vi sammen med kommunen vurderede, at det ville være den bedste konstruktion for alle parter, sagde Steen Hebsgaard i sin beretning på mødet, der havde deltagelse af 40 medlemmer af Bakkehusets Venner.

Det er nemlig dem, der kan deltage med stemmeret på generalforsamlingen og dermed få indflydelse på bestyrelse, økonomi og program.

Bakkehuset opstod for 23 år siden, hvor kulturlivet var i sin vorden i byen, og hvor man stod med et spritnyt kulturhus - på et skrøbeligt grundlag.

- For hvordan ville det gå? Kunne vi trække folk til? Kunne vi skabe et kulturliv i byen? Vi valgte den sikre måde at sammensætte en brugergruppe, der kunne supplere sig selv med folk, som ville knokle for sagen. Vi har været privilegerede i mange år ikke mindst via samarbejdet med kommunen. Men efter 23 års øvelse i at drive kulturhus, er det nu på tide at skabe tidssvarende forhold, der ydermere er mere er demokratiske og også tvinger os til at stå til ansvar over for kulturbrugerne og overfor økonomien, sagde formanden.

Så nu er der vedtægter, regnskaber, underskrevne referater og en generalforsamling.

4000 tilhørere

Steen Hebsgaard forklarede i sin beretning om hverdagen og aktiviteterne i kulturhuset.

2016 bød således på cirka 4000 betalende tilhørere til 40 koncerter, fem andre arrangementer og 63 udlejningsdage - ud over de aktiviteter, som Ikast-Brande Musikskole, naturligt lægger i huset.

- Vi kan vist rolige sig, at huset bliver flittig brugt.

Økonomisk ser man halvandet år tilbage, fordi omorganiseringen blev foretaget midt i 2015. Regnskabet udviser et mindre underskud på 44.000 kroner ud fra en omsætning på 2,4 millioner kroner.

- Udfordringen for os er, hvor mange og hvilke koncerter, der kan sælges. Hvad prioriterer kunderne? Bruger man for meget af kulturbudgettet på store og dyre events i Boxen? Kan vi trække de unge til? Eller skal vi kun satse på den ældre generation, som er trofaste kunder? Vi har mange spændende diskussioner i bestyrelsen, sagde formanden, der i øvrigt roste de nuværende 37 sponsorer, som er med til at lægge en del af det økonomiske fundament, og som også glædede sig over de knapt 500, der er medlemmer af Bakkehusets Venner.

- Den helt uundværlige gruppe er de 50 frivillige ildsjæle, som knokler for Bakkehuset. Uden dem havde vi ikke et kulturhus i byen, sagde Steen Hebsgaard.

Fremtiden?

Omkring fremtiden konstaterede formanden, at man står overfor en udfordring i 2018, hvor husets mangeårige leder, Bente Busk, har deklareret pensionstid.

- Vi har en person, der brænder for huset - og som gør et stort arbejde. Men selvfølgelig finder vi en ny løsning. Der er nemlig fremtid i et hus som Bakkehuset. Vi er udfordret - specielt i forhold til de mange store kulturevents. Men vores force er stadig, at her kan man »se stjernerne i øjnene«. Man kan se dem svede, man kan sågar se malerpletterne på Johnny Madsens kondisko. Vi har rammerne, vi har de frivillige, så alle muligheder er til stede.

Steen Hebsgaard pegede på, at Ikast-Brande ligger i bunden, når det handler om kroner til kulturlivet.

- Vi får dog stor opbakning og hjælp fra kommunen. Den kan derfor altid forvente medspil fra vores side - men vi vil ikke nødvendigvis bare nøjes. Kultur er en vigtig drivkraft. I vores liv, i en kommune, der gerne vil brandes som et godt sted at leve og bo. Og fordi én kommunal investeret krone kommer tifold tilbage. Kultursatsning er en god investering. Jeg kan som formand godt forstå, at man ikke kan klippe håret af en kommune, der er skaldet. Vi vil derfor ikke bare stå og råbe på flere penge til kulturen. Men vi vil udfordre og fortælle kommunen, hvor vigtig en kulturdiamant, den har i Bakkehuset.

Ved valg til bestyrelsen blev Erik Hansen, der har været med i 22 år, og Jesper Lindstrøm genvalgt.

Bakkehuset

Bestyrelsen i Bakkehuset består af Simon Lindegaard, Erik Hansen, Knud Erik Christensen, Stephan Olesen, Bitten Olesen, Jesper Lindstrøm og Steen Hebsgaard.

Økonomi fra 1. september 2015 til 31. december 2016:

Indtægter: 2,4 millioner kroner.

Udgifter: 1,9 millioner kroner.

Personaleomkostninger: 0,6 millioner kroner.

Egenkapital: 426.000 kroner.<\/p>

Ordet er dit